fredag, oktober 06, 2006

Ömsom vin, ömsom vatten

Känslan efter offentliggörandet av den nya regeringens ministrar är att det är ömsom vin, ömsom vatten. Carl Bildt och Cecilia Stegö Chiló heter de positiva överraskningarna. Nyamko Sabuni besvikelsen. Och Maria Borelius det stora frågetecknet. Hon verkar inte själv förstå hur hon har kunnat bli handelsminister, bara sådär. Men det förstås är en himmelsk befrielse att slippa Nuder, Ringholm, Baylan och Andnor i varje nyhetssändning.

Arbetsmarknadsverket ska förändras i grunden, sa Reinfeldt. Så har det inte låtit från moderaterna i valrörelsen. Om moderaterna nu verkligen vill genomföra stora förändringar för att få den så kallade förmedlingen att börja förmedla jobb är det naturligtvis mycket lovande. Men det återstår att se hur långt man vill och törs gå och om det kommer att öppnas för privata förmedlingar.

Att Carl Bildt blir utrikesminister är en stor överraskning – och en positiv sådan. Knappast någon i Sverige har den breda utrikespolitiska erfarenhet som Bildt kan bidra med till den nya regeringen. Dessutom kan det bli lite underhållande att se Reinfeldt och Bildt trängas om platsen i strålkastarljuset, något som båda njuter av. Hur den svenska utrikespolitiken kommer att påverkas återstår också att se. Sannolikt inte särskilt mycket. Som Bildt mycket riktigt påpekande råder stor konsensus i Sveriges riksdag, endast vänstern och miljöpartiet sticker ut. När det gäller Sveriges röst i världen sände Bildt möjligen en liten signal till skrikvänstern. ”Vi ska inte skrika. Det är ingen skrikövning.”

En skål för att folkpartiet får inflytande över skolpolitiken! Enligt skolminister Björklund kommer förändringarna i gymnasieskolan att bli ”omfattande”, vilket är synnerligen välkommet efter den flumskola som socialdemokraterna började skapa när det nya betygssystemet infördes över huvudet på arga elever och lärare.

Att kristdemokraterna fick de sociala frågorna var givet. Det är också den enda del av partiets politik som är möjlig att svälja och som i vissa fall känns riktigt sund. Här kommer valfriheten för både barnfamiljer och äldre att prioriteras och steg bort från den kollektivistiska mentaliteten att tas.

Det negativa är att det redan nu pratas om nya departement, det verkar således inte finnas några direkta incitament för att börja rulla tillbaka politiken och koncentrera sig på politikens kärnuppgifter. Ingen kan klandra en maktkåt ny regering för detta, men det skulle kännas en aning hopplöst om inte ens en borgerlig majoritetsregering kan förmå sig att inskränka politikens utbredning. Dessutom har vi att vänta fortsatt mörker i den narkotikapolitiska frågan. Men något annat var inte heller att vänta, oavsett justitieminister.

Som helhet är det ändå ett stort frågetecken för hur stora förändringar som den nya regeringen egentligen anser sig ha mandat för att genomföra, särskilt som Reinfeldt verkar ha satt som målsättning att vara alla till lags, alltid. Det pratas redan om att många vallöften kommer att skjutas på framtiden. Det vore olyckligt. Alla vet att förändringar kräver tid att verka. Om väljarna ska hinna uppleva de förändringar som regeringen ämnar genomföra måste de ske under mandatperiodens första år, helst de första sex månaderna. Det är förbryllande att 37 miljarder i inkomstskattesänkning kan ses som något slags gräns när statens inkomster uppgår till över 1 500 miljarder! Att börja kapa i myndighetsträsket torde vara en första viktig uppgift. Om nu inte Reinfeldt har tänkt att fylla dem med sina egna, förstås...

3 Comments:

At 06 oktober, 2006 22:48, Blogger ProfessorPelotard said...

Det negativa är att det redan nu pratas om nya departement, det verkar således inte finnas några direkta incitament för att börja rulla tillbaka politiken och koncentrera sig på politikens kärnuppgifter. Ingen kan klandra en maktkåt ny regering för detta

Varför inte? Att rulla tillbaka politikens utbredning är precis vad en borgerlig regering borde ägna sig åt.

Carl Bildt och Cecilia Malmström kommer ju att driva en EU-extrem politik vilket kommer att lede till att politiken fortsätter att tränga in på alla livets områden, men makten flyttats ännu längre från den enskilde individen.

Ur regeringsförklaringen:

Vi kommer att vara en öppen regering som lyssnar på alla medborgare.

En fri ekonomi hämtar sin kraft i människors fria val och frivilliga samarbete. Samhällets utveckling är beroende av människors vilja att arbeta, förmåga att ta ansvar, uppfinningsrikedom, företagsamhet och deras mod att investera i framtiden.

Den här regeringen sätter sin tilltro till våra gemensamma krafter.

Cecilia Malmströms första uttalande efter utnämningen:

Cecilia Malmström som dagen till ära började sin statsrådskarriär med att säga att det inte skulle bli någon folkomröstning om EU-grundlagen. Frågan är för komplicerad menar hon. Hon efterlyste dock debatt i riksdagen innan beslutet om ratificering tas. (http://fritteuropa.wordpress.com/)

Någon som anar en viss diskrepans mellan budskapen?

Kanske det är värt att klandra?

 
At 07 oktober, 2006 04:23, Blogger gardebring said...

Men det förstås är en himmelsk befrielse att slippa Nuder, Ringholm, Baylan och Andnor i varje nyhetssändning.

Ja visst blir det?
Jag undrar just hur det kommer kännas att se en minister bli intervjuad som faktiskt har en aning om vad den pratar om... Det skall bli uppfriskande!

 
At 07 oktober, 2006 11:55, Blogger Hans Engnell said...

professorpelotard,

Klandra kanske man kan göra, men samtidigt förstå orsakerna. 12 år ute i oppositionskylan sätter naturligtvis sina spår. Det är också en viktig brasklapp när det gäller den nya borgerliga regeringen: kommer den verkligen att kunna avstå från att dels fylla alla gamla myndigheter och departement med folk från de egna leden mitt framför ögonen på sossarna, dels att starta nya myndigheter och departement? Risken för ett NEJ är uppenbart.

När det gäller EU-politiken: jag tillhör inte dem som ser EU-konstitutionen/grundlagen som världens största och viktigaste fråga. Vad Sverige beslutar i dagsläget är dessutom av underordnad betydelse eftersom den s.k. konstitutionen redan har fallit.

 

Skicka en kommentar

<< Home