måndag, oktober 30, 2006

Moralpanik 2006

På 80-talet var det video- och TV-våldet. Sedan började moraltanter och -gubbar att kritisera den omoraliska musiken, med Eminem i spetsen. Och det senaste decenniet har debatten om spelmediet rasat. Rockstar, skaparna av Grand Theft Auto-serien, har fått sin beskärda del av kakan. Det är givetvis inte utan baktanke de släpper Canis Canem Edit, omdöpt från Bully. Detta spel, som handlar om att stå upp mot lärare och mobbare, orsakar nu moralpanik.

Antimobbningsorganisationen Friends rasar. Förstås. Syftet brukar vara att få affärer att vägra sälja spelet. Effekten därav brukar dock i sin tur bli ökat intresse bland konsumenterna och i slutändan bättre försäljningssiffror. Rockstar kan skicka blommor till Friends om de lyckas.

Magnus Jägerskog på Friends menar ”det som är tråkigt är att detta ger signalen att det är rätt att ge igen”. Det får en att undra vad Jägerskog tycker om spel som skildrar slaget om Stalingrad från ryska ögon...?

1 Comments:

At 31 oktober, 2006 10:22, Blogger libertatisaequilibritas said...

Det är just det som är det allra äckligaste med mobbning, att det allra första, NUMERO UNO, som någon (läraren ) gör då någon blivit mobbad är att med alla medel se till att offret för mobbningen inte hämnas. Och att han/hon får ett ännu strängare straff än mobbaren om han/hon ändå gör det.

 

Skicka en kommentar

<< Home