tisdag, oktober 10, 2006

Det skjuts för lite

Nordkorea har (kanske) provsprängt kärnvapen. Världens grymmaste, jävligaste, mest auktoritära och oförutsägbara jävelskapsregim har kärnvapen. Ett militärt angrepp känns lite… riskabelt. Regimen har inte visat minsta vilja att lyssna till det internationella samfundet tidigare och har bara ett enda mål i dag: att bestå. Inget säger att landet inte skulle använda kärnvapen mot både civila mål och en eventuell angripare. Detta inser givetvis USA, varför ett amerikanskt angrepp kan uteslutas. Att anfalla länder som faktiskt har massförstörelsevapen är ganska korkat. Återstår Kina. Landet försörjer Nordkorea med olja och mat. Utan det stora Kina skulle sannolikt Nordkorea kollapsa – även politiskt. Vi kan hoppas att kinesernas tålamod har börjat ta slut, men hittills har de visat sig alltför överseende med den nordkoreanska regimens ständiga övertramp.

Så… vad fan gör vi nu? Hand upp, någon?

8 Comments:

At 10 oktober, 2006 18:02, Blogger Captain Euro said...

Bombar skiten ur dem!

 
At 10 oktober, 2006 21:30, Blogger Habrok said...

Låt Kina invadera och ockupera Nordkorea medan vi i väst vänder ryggen till.

Nu har Kina förstås stora inre problem, så det är kanske inte bästa tidpunkten för dem att börja krig, men man kan ju fråga åtminstone.

 
At 11 oktober, 2006 11:28, Blogger Jurgen Hochmuth said...

Låt dem vara. Vill de sitta och runka bulle intill stora bomber så låt dem. För varför skulle vi göra någonting? För att de utgör ett hot? De utgör det ändå om vi försöker angripa. För att hjälpa civilbefolkningen? Det är inte vårat problem.

Det är bättre att lägga ansträgningar på att se till att inte fler dårar får tag i för stora vapen än att bråka med dem som redan skaffat det. Regimen faller såsmåningom. Vid det tillfället kan det vara idé att rycka in och konfiskera vapnen.

 
At 11 oktober, 2006 11:51, Blogger Fredriksson said...

"Vi?"

I just don't give a shit.

Jag vet inte vad du gör, Hans, och oavsett vad du gör spelar det nog ingen roll.

 
At 11 oktober, 2006 18:01, Blogger Hans Engnell said...

Ja, "vi". Västvärlden. Demokratierna. Ickeskurkarna. Det finns ju trots allt rätt många liberaler som hävdar att det är rätt att störta diktatorer (inte bara sådana som inte har några stora vapen), så frågan är ju inte helt tagen ur luften.

 
At 12 oktober, 2006 10:42, Blogger Fredriksson said...

Ickeskurkar?

Tillåt mig gapflabba.

Av de demokratiska stater som faktiskt kan göra nåt åt Nordkorea, vilken av dom anser du är ickeskurkar?

 
At 12 oktober, 2006 18:56, Blogger Hans Engnell said...

Allt är väl relativt. Men om vi ska lägga oss på en global förtryckarkarta skulle jag kalla Europas stater, ja hela västvärlden, för ickeskurkar jämfört med Nordkorea. Faktiskt.

När det gäller förmågan att göra något åt Nordkorea, är det förvisso oklart vilka det kan vara. Knappast något EU-land. USA? Föga troligt. Kanske bara Kina. Kina är inte ickeskurkar, men om Nordkorea är brutala mördare åker Kina dit för upprepad misshandel. I värsta fall. Om du greppar.

 
At 13 oktober, 2006 10:28, Blogger Fredriksson said...

Hans....

Ser man det på det viset kan man säga att Slobodan Milosevic inte var en skurk i relation till Mao, Stalin, Hitler o Pol-Pot.

För övrigt, den avgörande skillnaden mellan hur Nordkorea och Kina hanteras i världssamfundet stavas m-a-r-k-n-a-d.

En ekonomi som växer så det knakar, billig arbetskraft, över en miljard presumtiva köpare av allehanda produkter gör att västvärlden inte tar till brösttoner mot Kina. Om du greppar.

 

Skicka en kommentar

<< Home