fredag, september 01, 2006

Nu har min herre sannerligen passerat gränsen...!

Vad är det som händer i Sverige? Vårt land har länge slagit sig för bröstet när det gäller yttrandefrihet och personlig integritet. Oavsett om du är religiös eller fullt normal ska du få uttrycka din åsikt. Internet var dock inte socialdemokraterna beredda på. Det är egentligen för enkelt, kul och fritt för att tillåtas. Men om det inte går att förbjuda, låt oss använda tekniken mot medborgarna i stället. Så måste Bosse Ringholm (s) ha tänkt när han nyligen fick idén att spärra IP-adresserna till utländska spelbolag och hindra oss svenskar att betala dessa med våra egna kreditkort. Hur tänker karln?! Jag tror att jag oxiderar.

Censur av Internet är inget unikt. Sverige har redan gett sig in på ett sluttande plan här, och man börjar givetvis i en ”behjärtansvärd” fråga som få eller ingen vågar ifrågasätta: barnporr. Det är inte förbjudet att titta på materialet på nätet, så vad göra? Jo, vi frågar Internetoperatörerna lite fint att visst vill ni väl bekämpa barnporr? Vänta dig viss negativ respons om du säger nej till detta "samarbete" (även om exempel på fristående operatörer finns). Barnporrsidor förvandlas plötsligt till en sida för Rikspolisstyrelsen i stället. Detta är censur av Internet, och det kändes som en tidsfråga innan nästa steg skulle komma.

Det Ringholm vill göra är alltså att skydda socialdemokraternas lukrativa spelmonopol genom att omöjliggöra för alla spelsugna att välja några andra än Svenska Spel. De enda som tjänar på detta är sossarna själva. Och Svenska Spel. Ingen annan. Regeringen har alltså börjat förbjuda nätsidor den inte gillar. I vilka sammanhang brukar vi kritisera sådana åtgärder? Det känns som att det brukar handla om ett stort land i Asien, inte ett litet i Skandinavien. Det är skamligt, pinsamt och fullständigt oacceptabelt att ett så kallat demokratiskt land ens överväger sådana här repressalier.

Men det finns en annan aspekt på det hela också, nämligen en socialdemokrati i bitter försvarsställning. Allt socialdemokraterna ägnar sig åt just nu är defensiv krigföring. Man vet vad man har uppnått, nu gäller det att med näbbar, klor och absurda lagar försvara det – till sista kulan. Medborgarna klagar på Apoteket och Systembolaget och har mage att nyttja andra spelaktörer än Svenska Spel. Monopolen har fallit ett efter ett. Folket är olydigt, helt enkelt. Fortsätt med det. Och se för allt i världen till att sparka ut betonghäckarna ur Rosenbad den 17 september!


Hela denna absurda fråga för närmast tankarna till en uppgiven scen i Peter Dalles geniala film ”Skenbart”:

- Vad kan rimligtvis bli värre? Hela tåget är ju på väg rakt ned i helvetet i alla fall!
- Jag tror också att det är viktigt att vi tänker positivt.