lördag, augusti 26, 2006

Back to reality

Under flera års tid har borgerliga politiker och sympatisörer kunnat drömma sig bort genom att titta på landets alla opinionsundersökningar. Sedan alliansen bildades har det sett ut som om det vore bäddat och klart för ett maktskifte. Men efter varje ny mätning har socialdemokraterna sagt att den enda opinionsmätning de bryr sig om, är den som publiceras den 17 september 2006. Kanske är det här de två alternativen skiljer sig mest åt. För medan alliansen har njutit av uppmärksamheten kring den nyfunna enigheten och alla överenskommelser, har socialdemokraterna bidat sin tid med insikten om att det är meningslöst att vara på topp i mellanvalstider. Det är två veckor före valet som kraften ska sättas in. Det är också vad som börjar ske nu.

Många har trott på ett mycket jämnt val och med de två senaste moderata valförlusterna i färskt minne har ett jämnt val känts som synonymt med fortsatt s-styre. Alliansen har även under sommaren haft ett övertag i opinionen, men vad betyder detta utan ett starkt moderat parti? Är det verkligen någon som på allvar tror att moderaterna kommer att få 28 procent i valet? Utan dessa fantasisiffror, är det dött lopp – och med en stark s-finish är borgerligheten återigen besegrad. Då har vi i praktiken en stendöd opposition.

Inget av riksdagpartierna kommer att trilla ur och inget nytt parti kommer att komma över spärren, så det vi har att förhålla oss till är i grunden kampen mellan de två största partierna. Ett parti heter moderaterna och har som bäst hamnat strax över 20 procent. Det andra heter socialdemokraterna, har för vana att hamna strax under 40 procent i sämsta fall och har 15-2 i inbördes valmöten. You do the math. Det spelar ingen roll hur mycket "nya tider" det är med de nya moderaterna om inte den gamla trenden med moderata genomklappningar i valets slutskede bryts.

6 Comments:

At 26 augusti, 2006 22:43, Blogger Flavian said...

Jag tror att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och att allt blir en enda stor fars. Och förresten var sossarna och moderaterna överens om att kasta ut en massa flyktingar, så de är lika goda kålsupare.

 
At 27 augusti, 2006 10:23, Blogger Hans Engnell said...

(Sd) lär knappast komma in i riksdagen i detta val. Kanske i nästa. Eller nästnästa. Om nu inte (s) lyckas suga tillbaka lite väljare från dem. Vad gäller flyktingpolitiken, var det inte riktigt det inlägget handlade om. En borgerlig regering är ett mindre dåligt alternativ än en socialdemokratisk ur de flesta perspektiv. Möjligen den narkotikapolitiska undantagen.

 
At 27 augusti, 2006 13:55, Blogger Flavian said...

Vad jag menade var att sossarna och moderaterna var överens om att kasta ut flyktingar och att de därför saknar moralisk rätt att kritisera sverigedemokraterna.

Jag kan hålla med om att en borgerlig regering är i vissa avseenden bättre än en socialdemokratisk. På det hela taget är dock den faktiska skillnaden nästan försumbar och det finns exempel på att socialdemokrater motarbetats av moderaterna när de sossarna velat genomföra liberala reformer.

När socialdemokraterna ville avskaffa jordbrukspolitiken en gång i tiden spjärnade moderaterna och centern emot, men nu sköts detta av EU.

 
At 27 augusti, 2006 14:24, Blogger Flavian said...

Förresten sägs det att Sverigedemokraterna brukar få dubbelt så många röster som de får i opinionsundersökningarna. Enligt SIFO är stödet för Sverigedemokraterna 2,3% och 2,3% multiplicerat med 2 ger 4,6%.

Jag ser 4,6% som den undre gränsen för hur mycket röster de kommer att få. Det kan bli så mycket som 6-7%.

 
At 27 augusti, 2006 20:49, Blogger Hans Engnell said...

Visst, när det gäller flyktingpolitiken utgör (s) och (m) en betongmur i svensk politik. Men de kan ändå inte jämföras med (sd), som faktiskt vill repatriera människor, slå vakt om "svensk kultur" genom att motarbeta mångkultur osv.

När det gäller skillnaderna mellan de två blocken är det sant att de kan tyckas marginella för en liberal. Men i mina ögon har ett maktskifte ett egenvärde i ett land där ett parti har dominerat så totalt under nästan ett helt sekel. Det är sjukt att låta en sådan ordning fortsätta. Tyvärr tyder ändå det mesta på att så blir fallet.

Slutligen: sverigedemoktraterna kommer inte att komma in i riksdagen i detta val. Punkt. Det är nog de flesta bedömare ense om. Möjligen kan de nå 2-3 procent. I bästa fall.

 
At 29 augusti, 2006 09:45, Blogger Flavian said...

Det är bra med ombyte vid makten.
Där håller jag med.

Däremot tror jag att du underskattar Sverigedemokraternas medvind.

Och socialdemokraterna och moderaterna repatrierar folk de med.

 

Skicka en kommentar

<< Home