lördag, juni 17, 2006

Alliansen - hallå, hallå?

Det som har legat i luften länge och har blivit alltmer uppenbart på sistone är socialdemokraternas växande aggressivitet. Upptakten inför valrörelsen har börjat, nu ska segern säkras. Gång på gång görs små övertramp mot de borgerliga ledarna, som står med mössa i hand vid sidan om. Socialdemokraterna behöver egentligen inte spika borgerliga partiledare i huvudet, oppositionen hörs och syns ändå inte.

Minns att det var socialdemokraterna som inte för så länge sedan klagade över drevet mot regeringen och oviljan från motståndarna att diskutera sakfrågor. Så fort sakfrågorna lyftes fram, skulle regeringen vinna ökat stöd. Sanningen är väl snarast den motsatta. För det sossarna har ägnat sig åt den senaste tiden är verkligen inte sakfrågor. Och ändå är detta nog bara uppladdningen.

De visar den sedvanliga aggressiva och ohederliga sida som vinner val – vilket de borgerliga aldrig tycks förstå. De tycks inte heller ha insett vilken formidabel motståndare de är uppe mot, vilken kapacitet motståndaren har och vilken oerhörd rutin på valsegrar den har. Du kan säkert vinna val på fair play, men varför chansa? Filma till dig en straff i stället för att missa målet. Alliansen har lyckats sjabbla bort ett stort övertag i opinionen och gett världens kanske mest segervana politiska rörelse initiativet. Ja, det låter onekligen som självmål.

2 Comments:

At 17 juni, 2006 14:25, Blogger Robsten said...

Precis, en stor del av ansvaret måste läggas på alliansen själv, de hade ett stort försprång, det seglade upp skandaler efter skandaler, ändå så tappar Alliansen sitt försprång! Du kan inte bara skylla på fusk hos motståndaren, ganska få matcher vinns faktiskt på fusk, domaren (folket alltså) är inte hur dumma i huvudet som helst.
En mycket bra sak var ju energiuppgörelsen inom alliansen, den förvånade mig i alla fall, nu räcker inte sådana saker. En förklaring för det lite knaggliga valarbetet kan vara att stora delar av Alliansen faktist inte vet/tror fel, i vad folk i allmänhet tycker i en del frågor. Dessutom måste partier på båda kanterna välja om de skall tillfredställa massmedia eller väljarna, många gånger går det inte at tillfredställa båda parter.

 
At 17 juni, 2006 15:28, Blogger Robsten said...

Tror du sådan här skit lockar väljare??
http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_12946316.asp

 

Skicka en kommentar

<< Home