söndag, april 09, 2006

Proportioner

“Tre år är visserligen kort tid, men om man går tillbaka och tittar på de främsta argumenten hos ja-sidan är det tydligt att vi hittills fått fel på de flesta punkter vad gäller Sverige. […]Den svenska realekonomin utgörs av en massa människor som går till jobbet, amorterar på bostäder och försöker leva på pensionen, och om flertalet inte tycker sig behöva någon euro kanske det ligger något i det.”

PM Nilsson erkänner i dagens Expressen att de stora ”farorna” med att stå utanför eurosamarbetet inte har besannats. Det känns sunt att se en jasägare konstatera detta – de flesta vill av förståeliga skäl inte kännas vid den aggressiva skrämselpropaganda som pumpades ut i EMU-kampanjen. En pinsam tystnad har drabbat näringsliv och politiker.

Samtidigt är det ännu ett i raden av exempel på att den högljudda valpropagandan med en nykter och sansad efterhandsanalys alltid ter sig hysterisk och överdriven. Drar mig till minnes hur Carl Bildt, efter att ha bevittnat krig och nöd i Bosnien, hade lite svårt att ta till sig att en sänkning av skatten i Sverige skulle innebära civilisationernas förfall. Det finns alltid skäl att knäppa gylfen och hålla sig nykter när det är valtider.