fredag, april 21, 2006

Game Over

Det är illa nog att politiker vill bestämma hur vi lever våra liv. Men när politikerna dessutom inte har en susning om den fråga de så prompt vill besluta om… ja, då kan man bannemej bli trångskodd.

Ofta handlar det om det som för gamla tanter och gubbar är "nymodigheter". TV-spel, till exempel. Det har ju bara funnits i några decennier. Birgitta Sellén (c) vill nu lagstifta om våldsamma dator- och TV-spel och helst förbjuda dem. Hon hänvisar till så kallade korttidsstudier som visar att barn skulle bli mer aggressiva av att spela spel och hänvisar till massakrer i USA. Forskning som visar motsatsen ignoreras givetvis.

Att lägga ansvaret för Columbine-massakern på datorspelet Doom i stället för skola, föräldrar och inte minst förövarna själva är förstås absurt. Men att förbättra skolklimatet är ju jobbigt. Att låta föräldrarna bära ansvaret för sina barn likaså. Så fru Sellén pekar på ett spel i stället. Handlingskraft, big time.

Vilken koll har hon då på de våldsspel hon kritiserar? Har hon ens spelat ett? "Nej, jag har inte personligen spelat något våldsspel, men jag har sett på vid ett tillfälle." säger hon. Man kan stilla undra hur många politiska beslut som tas med samma digra bakgrundsmaterial...

6 Comments:

At 21 april, 2006 15:36, Blogger Wille said...

Jag trodde det var pudelrockare som Kiss som låg bakom ungdomsvåldet. Vem blir inte våldsam när de hör falsksång i låtar som "Let's put the x in sex".
Eller var det våldsamma videofilmer?

Har inte riktigt bestämt mig..

 
At 21 april, 2006 17:19, Blogger Joacim Persson said...

Fru Sellén och likasinnade tål inte våldsamma datorspel därför att det väcker en frestelse hos dem.

 
At 21 april, 2006 17:39, Blogger Nils said...

Sellén har öga för vad som är väsentligt i dagens samhälle.

Det politiska ledarskapet måste stödja föräldrarna i deras strävan att erbjuda barn alternativ till tv- och dataspel, liksom de alltfler dokusåporna i tv.

Jag säger då det. Hon skulle nog behöva läsa Steven Johnsons utmärkta bok Everything Bad is Good For You.

 
At 21 april, 2006 18:48, Blogger Hans Engnell said...

Det är förstås rätt deprimerande att se hur även borgerliga ledamöter ägnar sig åt tramsigheter i sitt motionerande. Någonstans kunde man ju tro att det skulle bli mindre av den varan med en borgerlig regering, men fan tro´t.

 
At 21 april, 2006 20:19, Blogger Bohem said...

Det finns en betydande korrelation mellan ökad försäljning av våldsamma TV spel och fallande våldsbrottlighet i USA. Det gäller även ungdomar.

 
At 23 april, 2006 09:07, Blogger kantarellkungen said...

Fel Wille. Jazzen bär hela skulden. Hottentottmusik utan förankring i det skandinaviska.

 

Skicka en kommentar

<< Home