torsdag, februari 16, 2006

Visa stake, (mp)!

Det här med KU-förhör är mest tragiskt. Politiker får akut minnesförlust. De beklagar men tar det tillbaka direkt genom att konstatera att allting egentligen är förträffligt bra. Innerst inne skyddar de förstås sig själva och sina kollegor, vilket Persson öppet konstaterade. Han tänker inte "hänga ut" sina egna medarbetare.

KU kan inte göra så mycket annat än vad FN brukar göra, dvs. klaga lite grand. Riksdagen, däremot, kan agera. Den kan avsätta regeringen eller enskilda ministrar. De borgerliga kan tänka sig ett misstroende mot utrikesministern, men behöver stöd av miljöpartiet om det ska bli åka av.

Och vem fan kan lita på miljöpartiet? Persson har gjort frågan om misstroende mot Freivalds till en fråga om hela regeringen. Vilket är smart. Miljöpartisterna kan väl inte fälla en regering de själva har tänkt ingå i efter valet? De har en unik chans att visa politisk stake genom att fälla Freivalds, men det känns osannolikt.

Att förlita sig på miljöpartiet är ju som att åka bil på en alptopp med bröderna Marx vid ratten, som Anders Björck en gång uttryckte det.