torsdag, februari 16, 2006

Klarspråk i AB?

Få har nog lyckats undgå att se de påhopp som arbetarrörelsen i form av facket gjort på utlänningar som arbetar i Sverige. Körerna som skrek "Go home" i Vaxholm, passkontrollerna som facket gjorde i Skåne etc. Det finns ett tydligt mönster, Sverige är för svenskar, och antagligen snarare etniska svenskar är svenska medborgare.

I retoriken kan man se andra spår av det här. Gång på gång talas det om andra, och ibland tredje generationens invandrare. Det är ganska uppenbart att det inte är passet som gör människor svenska, eller medborgarskapet utan etnicitet. Människor kan ju helt uppenbart födas av svenska medborgare, som invandrat, och sen för generationer stämplas som invandrare.

Ytterligare en liten bit i denna tankevärld kommer i dagens ledar av Helle Klein. Där knyter hon an till svensk folkhemskultur och värnar den. Tänk förresten lite på ordet folkhem, det är rätt uppenbart att det är ett hem för ett folk som avses. Inte ett hem för alla som vill bo på en plats. Det är också tanken med nationalstaten - att den folkliga gemenskapen, nationen, och den juridiska förvaltningen, staten, överlappar varandra och sammanfallet. Ett folk, ett land.

Helle Klein avslutar en ganska trist ledare som varnar för borgelighetens nyliberalism (sic) med orden:

"Samhällskampen bör handla om att fortsätta att se till att Sverige håller samman regionalt, etniskt och klassmässigt. Liksom att folkhemmet måste bli grönare. Häri ligger framtidens utmaning. Det är något helt annat än alliansens grådaskiga modellskifte." (min bold)

Framför allt den markerade meningen är intressant. Sverige bör hållas ihop etniskt.

3 Comments:

At 16 februari, 2006 07:38, Blogger TANDEMCYKELN said...

Att sossarna är väldigt, väldigt ära besläktade med nassarna är väl ingenting nytt.

 
At 16 februari, 2006 10:01, Blogger ka kui said...

Helle Klein har blivit Sverigedemokrat i allt utom namn alltså. Det förvånar mig inte, eftersom det är just invandringen som hotar den allmänna välfärdsmodellen (genom att locka invandrare som vill leva på bidrag). Att stänga gränserna och värna om svensk etnicitet vore ett logiskt steg för sossarna. Vill man ha invandring måste man skära ner på bidragen, för att de som kommer ska vara de som är flitiga.

Din analys av ordet folkhem är väldigt talande också. Det går en illa dold brun tråd genom socialdemokratins historia.

 
At 16 februari, 2006 11:58, Blogger Monodemon said...

Ni drar alldeles för stora växlar på Helles begränsade formuleringsförmåga... En politiskt korrekt ledarskribent som pratar om att hålla ihop etniskt menar förstås hålla ihop ÖVER etnicitetsgränserna.

Ett par meningar före ert citat från ledaren:
"Allt är dock inte bra. Segregation och ojämlikhet råder alltjämt."

Naturligtvis är Helle emot segregering. Att politiken hon propagerar för leder till det är en helt annan sak!

 

Skicka en kommentar

<< Home