onsdag, februari 01, 2006

Ett lätt val

Muslimer i Mellanöstern fortsätter att bete sig även efter att Jyllands-Posten bett om ursäkt för publiceringen av Muhammed-karikatyrerna. Man kan tycka vad man vill om bilderna som sådana, om det hade varit nidbilder av judar á la der Stürmer hade vi säkert fått se protester från kränkta judar. Men jag tror inte att det hade bränts danska flaggor i Jerusalem.

Extremisterna kräver att även den danska regeringen ber alla muslimer om ursäkt. Det är såklart dubbelt fel. Ett: förbudet att avbilda Muhammed är inget som fria demokratier som Danmark ska behöva bry sig det minsta i. Två: I fria demokratier ber regeringar inte om ursäkt för vad enskilda tidningar i den fria pressen publicerar. Sedan underlättar det förstås om de kränkta personerna håller isär de skandinaviska länderna.

Så det är mycket som jepparna som inte vågar visa sina ansikten inte har fattat. Och om det handlar om att välja mellan yttrandefrihet i Danmark och förbud att avbilda Muhammed enligt islam har valet sällan varit så enkelt.

2 Comments:

At 02 februari, 2006 22:46, Blogger stefankarlsson said...

Angående nidbilder på judar så är ju detta ett reguljärt inslag i arabiska medier, som jag påpekar i mitt senaste
inlägg i ämnet
.

 
At 03 februari, 2006 01:05, Blogger Fuck off and die said...

Jag tycker hela den här situationen är ett glasklart exempel på skillnaden mellan positiva och negativa rättigheter.

 

Skicka en kommentar

<< Home