torsdag, juni 30, 2005

Skuldavskrivning - inte så smart

Intressant på SR P1 Morgon i morse. Länk här. Lyssna till segmentet som börjar kl 07.21.

Skuldavskrivning för fattiga länder - det är lätt att säga, men inte så begåvat i praktiken...

onsdag, juni 29, 2005

Vin och vatten från the Economist

Vanligtvis mycket EU-vänliga the Economist (med detta inte sagt att tidskriften är okritiskt EU-vänlig som exempelvis svenska moderaterna eller folkpartiet. Exempelvis ansåg tidningen att förslaget till EU-grundlag bäst hörde hemma i papperskorgen) ägnar i sitt senaste nummer åtskilligt utrymme åt frågan om EU:S framtid. Många av de tankar som tas upp är förvånansvärt realistiska och nyanserade, även om the Economist nog har än väl optimistisk syn på EU. Man skriver dock att folkomröstnings-nejen kan leda EU-på rätt spår – mot mindre centralisering. It is by no means outlandish […] to suggest that the Union may go the way of the United Nations […] to become an organisation with much less political nad legal authority, or none at all. This would be manageable for existing members”
Det är lätt att se likheter mellan EU och FN – CAP och Oil for Food liknar varandra I slående utsträckning och misstänksamheten och missunnsamheten mot Israel och USA är gemensam.
Det är dock inte särskilt positiva egenskaper.

Tidningen tar också upp frågan om Turkiet och resonerar där i termer av att Turkiet skulle få bli medlem utan rösträtt i konstitutionella frågor. Det är dock inte särskilt troligt att Turkiet skulle gå med på det. Denna ordning har testats tidigare – exempelvis i fallet Sverige-Norge 1814-1905. Norrmännens förtjusning kan i det fallet inte sägas ha varit överväldigande.

Economist rapporterar också att invånarna i staden Aachen som ett svar på Karl den Store-priset för Europeisk integration vilket EU delar ut där har instiftat ett eget pris: Ludvig XIV-priset. Priset går till den politiker som är mest ur fas med verkligheten. Den första pristagaren blev EU:s ordförande Jean-Claude Juncker för uttalandet om att han inte trodde på att man röstat nej till EU-grundlagen i Frankrike och Nederländerna.

Ministerstyre någon?

SvD skriver om att kulturminister Leif Pagrotsky skall ha pressat TV4 till att avsätta Thorbjörn Larsson som styrelseordförande. Att Pagrotsky skall ha ogillat Larssons kopplingar till Bonniersfären anges som anledning.

Ministerstyre någon?

På sin höjd kan väl Pagrotsky bli prickad i KU och då.. då.. ja.. då händer väl ingenting mer efter det.

söndag, juni 26, 2005

Vänstern visar färg

John Bolton, Bush förlag till ny amerikansk FN-ambassadör, har som bekant väckt en hel del upprörda känslor, inte minst från de demokrater i Senaten som blockerar godkännandet av honom. Vad som dock kommit bort i debatten – eller i alla fall i de svenska mediernas rapportering av den – är att Bolton tidigare under tre presidentadministrationer hållit fyra positioner som krävt senatens godkännande. I stort sett samma personer som idag tycks mena att jorden skulle gå under om Bolton fick företräda USA:s intressen i FN har alltså godkänt honom fyra gånger tidigare. Så vad är problemet denna gång? Vänsterns idoliserande av FN: är den sannolika förklaringen. Senator Barbara Boxer (D-CA) säger att Bolton ”inte hyser annat än förakt för FN”. Frågan är dock om det inte är just det som FN behöver. Man bör komma ihåg att det inte är Bolton, utan FN:s fredsbevarande styrkor som gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp på barn. Inte heller är det Bolton, utan FN:s generalsekreterare Kofi Annans son som förvandlat Oil-for-food programmet till Oil for fraud.

torsdag, juni 23, 2005

En bra dag

Vissa dagar har mer än andra en samling goda nyheter att bjuda på.

Högervind i den svenska opinonen

Hög al-Qaida-medlem dödad

Wachenfeldt kan tvingas gå

Afghanistan: Hundra talibaner dödade

Bush vill ha nysatsning på kärnkraft

Och därtill midsommar - med lättja och god mat och dryck och rökverk och allt annat hedonistiskt som folkhälsoviktigpettrarna älskar att hata. Skål!

Borsta tänderna

LO vill ivrigt påhejdade av kvällstidningsjournalister göra tandvården till nästa valfråga, det är orättvist att vissa har snygga och hela tänder medan andras är fula och kariesangripna.
Därför bör tandvård skattefinansieras menar LO.
Det finns naturligtvis mycket tungt vägande skäl för att staten överhuvudtaget inte skall blanda sig i något så viktigt som sjukvård överhuvudtaget men även den som tycker att detta är rimligt borde ha invändningar mot skattefinasierad tandvård. Tillskillnad från exempelvis tarmcancer eller polynesisk träskfeber är karies och tandsten är tämligen enkelt att undvika. Det är bara att borsta tänderna. Det kanske vissa tycker är jobbigt eller tråkigt men det är inte skäl för att låta skattebetalarna ta notan.

onsdag, juni 22, 2005

Foket säger nej, EU säger ja och går vidare

Trots att man röstade nej till EU-grundlagen i Frankrike och Nederländerna och att ratifikationsprocessen "lagts på is" fortsätter EU att implementera grundlagen på en rad områden (som det alltså genom att EU-grudlagen inte är ratificerad saknas legalt stöd för).
Till dessa områden hör
EU External Action Service (diplomatisk kår)
EU-president och utrikesminister
European Defence Agency
Insatsstyrka
Rymdpolititk
Asyl och invandringspolitik

Att EU inte har befogenhet till detta struntar man i. Finns det ingen som är beredd att slåss för lagstyre längre?

Haverirapport från EU

EU-kommissionen har låtit göra en undersökning för att utröna vad som gick ”snett” i folkomröstningen i Nederländerna. Hur kunde det komma sig att holländarna med stor majoritet sade nej till den EU-grundlag som skulle göra alla glada och lyckliga?

Undersökningen innehåller en del intressanta resultat:

På frågan om man är nöjd med att det blev nej svarar 67% Ja medan 21% svarar nej. I omröstningen blev det 63-37 vilket indikerar att en del hel av dem som röstade ja eller inte röstade alls tycker att det är bra att det ändå blev nej. En nedbrytning av siffrorna visar att var fjärde ja-röstande tycker att det var bra att nej vann. (3% av nej-röstarna tycker samtidigt att det var dåligt att nej vann)

En majoritet (51%) av de som sympatiserar med det mest EU-positiva partiet (av de stora partierna) VVD röstade nej. Möjligen var partiets reklamfilmer där man varnar för att ett nej leder till folkmord, världskrig, förintelse och terrordåd en bidragande anledning. De enda partier som hade en majoritet Ja-röstande var Gröna Vänstern och miljöpartiet D66

57 % av egna företagare röstade nej medan 21% röstade ja

6 % av dem som röstade ja anförde ”Freden” som argument, vilket gör att det argumentet med knapp marginal förlorar mot ”jag har alltid velat ha en EU-grundlag” vilket 5% av ja-röstarna anförde. Det vanligaste ja-argumentet är att det är nödvändigt med en EU-grundlag. De vanligaste nej-argumenten är samtidigt att de inte vet vad EU-grundlagen innebär (det vore ju tämligen korkat att rösta för något man inte vet vad det är) och förlust av suveränitet.

FN och staten hindrar hjälp till tsunamioffer.

I the Wall Street Journal kan man läsa om ett av efterspelen till tsunamikatastrofen. Läkemedelsbolaget Pfizer i USA donerade direkt efter tsunamin 35 000 doser antibiotika (värda ca 3,5 miljoner SEK) för att hjälpa offren på Sri Lanka.
Bara två patienter kom dock att behandlas - ingen av dem ett tsunamioffer.
Skulden till detta är FN:s och den lankesiska staten.

Att skänka läkemedel är inget som uppmuntras av FN:s hälsoorgan WHO som leds av socialisten Gro Harlem Brundtland utan givandet är omgärdat av stränga restriktioner.
Ett läkemedelsbolag får t.ex. inte skänka läkemedel till ett land om inte staten där begärt det. Det är inte heller tillåtet att skänka läkemedel med kortare hållbarhet än 12 månader och läkemedelsbolaget måste betala eventuella tullar och införselavgifter. Merck följde dessa regleringar till punkt och pricka.

Pga av byråkrati kom dock antibiotikan inte fram direkt utan fastnade på flygplatsen i Colombo. En del av lasten hamnade som tur var i kylrum men inte allt. När varorna kommit igenom införselbyråkratin väntade nästa problem: att få antibiotikan till tsunamioffren. Det skulle visa sig lättare sagt än gjort. Till slut kom dock en kvinna med lunginflamation och en med en tandskada att få nytta av läkemedlet.

tisdag, juni 21, 2005

Censur?

Har vi censur i Sverige? Nej, det har vi inte, formellt sett. Däremot har vi en stark benägenhet att tiga ihjäl all kritik som inte är välkammad, systemanpassad och därför egentligen inte kritisk alls.
Ulf Nilson, krönikör i Expressen

måndag, juni 20, 2005

EU förnekar sig inte.

Kom precis hem från ett besök i Bryssel. Värt att rapportera därifrån är att en av Europaparlamentets huvudbyggnader heter Altiero Spinnelli. För den som inte visste det var Spinelli en italiensk (extremt eu-vänlig) kommunist, känd för utalanden som "Europas revolution måste vara socialistisk" och "Genom det revolutionära partiets diktatur skall en ny stat formeras, och runt denna stat, kommer ny, genuin, demokrati att växa fram". Symptomatiskt är det bland anndra UK Independence party, Moderaterna och Junilistan som huserar i det huset.

Det är som om man uppkallat Sveriges Riksdags Ledamotshus på Mynttorget efter C H Hermansson.

Tagga ner!

Att två folkomröstningar nu blockerat EU:s så kallade konstitution borde mana till eftertanke bland unionens politiker.

Måste man verkligen gå vidare och utvidga EU:s verksamhet till alla fält av mänsklig verksamhet? Räcker det inte med att upprätthålla den fria rörligheten?

Vad gynnar egentligen tillväxten i Europa bäst? Är det ständigt nya (inte sällan bidragsfinansierade) projekt? Eller är det arbetsro - så att företagen får tid att känna sig för på en rätt ny, stor gemensam marknad?

EU:s politiker och byråkrater borde sitta ner i båten. Istället för att utvidga EU:s verksamhet borde den trimmas till att bli smalare och vassare.

Men det kommer förmodligen inte att ske. Istället lär det bli precis tvärt om.

Vi snackar ju om politiker här. De är aldrig nöjda med att saker fungerar bra på egen hand. De kan över huvud taget inte tänka sig att rulla tillbaka de politiska och byråkratiska systemen.

Istället är det deras affärsidé att lägga sig i saker som de inte begriper, reglera sådant som till sin natur är olämpligt att reglera - och att för var dag som går skaffa sig lite mer makt över medborgarnas liv.

söndag, juni 19, 2005

Veckans citat 2

"Jag tror definitivt inte på att man röstade nej till EU-konstitutionen i Frankrike och Nederländerna"
EU-kommissionens president Jean-Claude Juncker på EU-toppmötet

lördag, juni 18, 2005

Veckans citat

"Vi säger nej till en efterfrågestyrd vård", sade sjukvårdsköminister Ylva Johansson (s) till TT i onsdags efter att vänstermajoriteten i riksdagen sagt ja till regeringens förslag till s k stopplag för sjukhus i annan drift än offentlig.

OK.

Om de sade nej till en vård styrd av patienternas efterfrågan, det vill säga behov, vad var det i så fall de sade ja till?

En politikerstyrd vård, måhända?

Aha. Så slugt.

Ordningen skall alltså fortsätta vara som i dag.

Miserabel.

Men välbeprövat miserabel, förvisso.

Narkotikadebatt är skadligt

Låt mig först säga att jag på många sätt gillar Kristina Axén Olin. Hon är tuff och orädd och vågar stå för de saker hon tror på. Att hon driver på för en mer marknadsliberal inriktning bidrar till att man som liberal kan gilla henne.
När det kommer till diskussioner om idag förbjudna droger verkar dock all form av sans och förnuft försvinna. Tyvärr verkar det inte finnas några gränser för vad staten skulle få göra i dessa fall. Hon förespråkar grova kränkningar av den personliga integriteten, som t ex att drogtesta icke straffmyndiga personer.
Idag i Svenska Dagbladet (ej online) säger hon att "Erbjudandet om fria sprutor i Stockholm kommer att locka till sig narkomaner från hela världen". Det vore på sin plats med någon form av verklighetskontroll. I Malmö och Lund har man under ett antal år haft utdelning av fria sprutor. Vad jag vet har inte det lockat till sig speciellt många människor från övriga världen. Tror Axén Olin att en narkoman på Nya Zeeland som läser nyheten om fria sprutor i Stockholm kommer att sätta sig på på ett flyg och ta sig till Stockholm för att få fria sprutor?
Det är tragiskt att en förståndig person som Axén Olin inte klarar av att använda sig av någon form av förnuft när det kommer till debatt om narkotika. Det är uppenbart att inte enbart långvarigt bruk av vissa substanser kan vara skadliga. Även långvarigt debatterande av narkotikafrågan utifrån den moderata ståndpunkten verkar kunna skada förmågan till rationellt tänkande.

fredag, juni 17, 2005

Statens ovänner

DN rapporterar idag om en domare i Malmö som har köpt sex. Polisen har avlyssnat bordellen och delgett 66 män för misstanke om sexköp.
I måndags misslyckades polisen att hålla ordning i samband med en fotbollsmatch i Göteborg. Detta ledde till att ett antal kriminella personer lyckades börja bråka på en läktare där det bland annat stod barnfamiljer och pensionärer.
Om det är på det sättet staten prioriterar sina uppgifter kommer jag att räkna mig till statens ovänner.

onsdag, juni 15, 2005

Alla vill ha doktorshatt

Efter doktor Perssons hedersdoktorat i Örebro tycks hämningarna ha släppt.

Häromdagen meddelade Umeå universitet stolt att Sverker Olofsson blir hedersdoktor vid medicinska fakulteten, med motiveringen att han sedan 1998 haft vänligheten att - troligen mot rimlig ekonomisk kompensation - verka som programledare och utfrågare vid den årligen återkommande "Forskningens dag" i Umeå.

Och i dag berättade Göteborgs universitet att skådespelaren Kent Andersson utsetts till hedersdoktor vid humanistiska fakulteten, eftersom han är en framstående poet och konstnär som satt solidaritetsbegreppet i det svenska folkhemmet i fokus och dessutom som få andra har "lyft fram det specifikt göteborgska".

Inget sagt om dessa människors kvaliteter som konsumentvägledare och charmigt göteborgsproletär skådespelare - men hedersdoktorer?

Kanadensisk bomb

Högsta domstolen i Kanada har precis deklarerat att sjukvårdssystemet i landet resulterar i otillåten ojämlikhet. Och detta i landet som tillsammans med Kuba och Nordkorea förbjudit privata sjukförsäkringar och som så många socialister använder som gott exempel. Opinion Journal rapporterar.

Enda anledningen till att sjuksystemet inte havererat fullständigt är att de kanadensare som behöver vård, och det snabbt, sticker över gränsen till USA.

Men inte George Zeliotis och läkaren Jacqes Chaoulli. Istället för att George stack över till USA för att få den operation han behövde 1997 stannade han kvar i Kanada och bestämde sig för att på juridisk väg stoppa galenskaperna. George hade nämligen gladeligen betalat för att snabbt få en privat operation som inte skulle belasta det offentliga systemet - men fick reda på att det enligt lag i Kanada är olagligt att betala för vård privat.

Men nu har då alltså Kanadensiska sagt sitt: fixa till systemet eller tillåt privata initiativ. En kanadensisk bomb som lär höras och läsas lång väg - i alla fall bland bloggarna, men kanske inte i DN.

tisdag, juni 14, 2005

Junilistan överflödig? 2

Döm själv. I kväll talar Junilistans ordförande Nils Lundgren på Frihetsfronten. Kom och ställ frågor.

Kl 19 på restaurang Snurran.

måndag, juni 13, 2005

Junilistan överflödig?

I ett läge när 80 procent av de politiska besluten fattas av EU (vilket gör att maktfördelningen mellan riksdag och Bryssel är ungefär den samma som mellan riksdag och kommun i Sverige) är den viktigaste politiska frågan utan tvekan inställningen till EU. Vad partierna tycker i de frågor vi fortfarande får besluta om på nationell nivå är därmed underordnat vad de de tycker i EU-frågan. Att i det läget rösta på ett EU-vänligt parti vore för en liberal vansinnigt så ur det perspektivet är det välkommet med en junilista i riksdagsvalet. Det blir i alla fall ett alternativ till soffan.

Man skall naturligtvis inte ha förstora förhoppningar på vad ett nytt parti kan åstadkomma - detta även om partiet leds av två kloka äldre ekonomer. Poltiker är ju till syvende og sidst politiker.

I en demokrati är det rimligt med en viss överenstämmelse mellan folkets och politikernas åsikter. I EU-frågan är det inte så idag. Opinionsmätningar (senast en från Temo för två månader sedan) visar att stödet för den förda EU-politiken är i det närmaste obefintligt. Den politik som 85% av riksdagsledamöterna förespråkar - att EU:s bör fatta beslut på fler områden än idag - har stöd av endast 9 % av väljarna. Bland folkpartister - de mest EU:vänliga - är stödet 13%. Samtidigt vill en majoritet av väljarna att att EU bör fatta beslut på färre antal områden och i stället återföra politisk makt till medlemsstaterna.

Junilistan hade i en ideal värld varit överflödig. Så ser dock inte världen ut.

söndag, juni 12, 2005

Dagens galenskap

I Svenska Dagbladet idag kan man läsa att moderaterna vill ge mer bidrag till familjer som tar ut barnledighet på ett sätt som moderaterna anser vara mer jämställt. Uppenbarligen är det inte längre viktigt för moderaterna att föräldrar själva skall få välja utan pekpinnar från politiker.

Fria således ojämlika

Biologin, med variabilitet som sin hörnsten, förlänar varje mänsklig individ en unik uppsättning egenskaper som ger honom en dignitet som han annars inte skulle kunna ha.

Varje nyfött barn är en okänd storhet vad möjligheterna beträffar, eftersom det finns många tusentals okända, sinsemellan besläktade gener och genmönster som bidrar till dess karaktär. Som ett resultat av natur och uppfostran kan det nyfödda barnet bli en av de största män eller kvinnor som någonsin levt.

I varje enskilt fall har han eller hon i sig ämnet till en unik individ … Om olikheterna inte är så viktiga, då är inte heller friheten så viktig och därmed inte heller idén om individens värde.

- Roger J Williams, "Free and unequal: The Biological Basis of Individual Liberty"

lördag, juni 11, 2005

Fredsunionen

Vad har Utgård i Riddarhyttan, som erbjuder både ”Hantverk från vikingatid till nutid i en unik miljö” och en vikingatida marknadsplats; Påbudet för Microsoft att sälja Windows XP utan mediaspelare (eller för all del förbudet för MS att kalla versionen utan mediaspelaren för ”Eu-version”); krav på att Hizbollah inte klassas som terroristorganisation och en satsning på 10 miljarder euro årligen på rymdforskning gemensamt?

Svar: Det är bra för freden.

fredag, juni 10, 2005

Jag vill jobba hos Suf!

De krafter som tycker att skattemyndigheten skall stjäla så mycket som möjligt av våra pengar tar nu ett steg till. Syndikalistyngligarna i Suf vill därtill att anställda skall börja stjäla från sina arbetsgivare. I en skrift som sprids bland landets skolor skriver de bland annat att:
Om du tjänar mindre än fast anställda är det väl inget fel att dryga ut lönen
genom att plocka med sig saker hem. Kläder, toapapper, kontorsmaterial - ja,
allt av värde.

Det skulle alltså vara någon form av bonuslön. Eller kanske kan det ses som en löneförmån att få plocka med sig ett par toalettpappersrullar hem? Tycker Suf i så fall att tjuven bör förmånsbeskattas för rullarna?

Dessutom är man ju sugen på att söka jobb hos Suf. Har de några lediga tjänster, månntro?

onsdag, juni 08, 2005

Vad kostar en dags världskrig?

Idag betalar Sverige 25,6 miljarder kronor om året för förmånen att få vara med i EU.
EU har dock föreslagit att avgiften skulle höjas till 3% av BNI vilket för Sveriges del skulle motsvara ca 76 miljarder kronor. EU:s utgifter ökar ju i rask takt, exempelvis kommer den Europeiska konkurrenten till Google som EU vill starta kosta skattebetalarna ungefär 5 miljarder SEK.
Företrädare för den borgerliga alliansen har idag skickat ut ett pressmeddelande där de skriver att de är emot en så stor höjning. Imponerade liberalt minsann.

Not: Skulle Sverige gå med på EU:s förslag om avgiftshöjning skulle beloppet för detta uppgå till mer än de skattesänkningar som de borgerliga föreslagit.



Björntjänst

Att detaljistmonopolet på läkemedel försvinner - om det nu gör det - är naturligvis önskvärt. Dock riskerar sättet det sker på allvarligt skada kampen för avregleringar. Det är ju inte så att monopolet kommit att avskaffas pga att folk ogillat det utan det är istället belut i EG-domstolen som ligger bakom. Svenska politiker och svenska folket har att rätte och packe sig.
Apoteket - trots bristande tillgänglighet i stora delar i landet - är dessutom en ganska populär institution. Opinionsmätningar visar att mer än två tredjedelar av svenskarna gillar Apoteket.
Politikerna kan nu säga att de tvingats avreglera - och att de gärna skulle ha behållit Apoteket fått råda. Återigen sprids bilden att avregleringar inte är något önskvärt utan något man tvingas till mot sin vilja.
Det är fel väg att liberalisera på.

tisdag, juni 07, 2005

Ur citatlådan...

Om alla pengar och all egendom i hela världen en viss dag klockan tre på eftermiddagen skulle fördelas lika mellan alla jordens innevånare, då skulle man redan klockan halv fyra kunna konstatera betydande skillnader i deras egendomsförhållanden.

- Paul Getty

måndag, juni 06, 2005

Helgdag, men spelar det någon roll?

Nationaldagen har blivit helgdag, så att flaggviftandet kan utföras på heltid, hela dagen.

Fast det gör nog varken från eller till för de röda och bruna extremister som demonstrerat på olika platser i dag, se till exempel bild här och här - den genomsnittliga förvärvsfrekvensen är nog ändå inte särskilt hög bland dessa...

Stefan Edman - laissez-nous faire

Aktuellt hade ett reportage om regeringens miljöutredare Stefan Edman. Han intervjuades om hur Sverige skulle bli ett s k hållbart samhälle. Det var skatter hit, subventioner dit, ekologiskt odlade grönsaker, lokalt producerad mat osv. Stefan Edman medgav att det skulle leda till att människor fick mindre pengar i plånboken.
Det värsta var dock inte alla de förslag han kom med som skulle styra människors vardagskonsumtion. Nej, inte nog med att han skulle gräva i våra plånböcker och göra oss fattigare. Dessutom ville han bestämma att man skulle ägna sin lediga tid åt att konsumera kultur och annat han gillade. Att det skulle leda till ett enormt totalirt samhälle tycks inte bekymra Edman så länge det är han som får bestämma.

Frankrike har varit uppmärksammat på senare tid. Jag har en uppmaning till Stefan Edman på ren franska, en uppmaning som härstammar från 1700-talet men är lika aktuell idag:
-Laissez-nous faire

Politiker och fjällkobönder

Schweiz har efter en folkomröstning beslutat om att gå med i Schengen (EU:s gemensamma aslypolitik och passunion).
Det skall bli intressant att se hur länge det dröjer innan politikerna försöker bortförklara folkomröstningsresultatet med att väljarna är obildade fjällkobönder (vilket kanske är mer troligt i Schweiz än i andra länder eftersom landet både är känt för berg och kor) eller att de röstat om allt annat än själva frågan i folkomröstningen.

Men väljarna kanske bara är obildade och efterblivna när de inte röstar för för Bryssels olika påfund?

På samma tema kan notera hur Britain in Europe (numera omdöpt till "Yes" ) kommenterar folkomröstningarna i Spanien, Frankrike och Nederländerna. (tack till EU-referendum)

Britain in Europe welcomes Spanish 'Si'
21-Feb-2005

Britain in Europe has welcomed the decision of the Spanish people to approve the European treaty by a margin of 3 to 1.

As more countries approve the treaty, it will become increasingly clear that Britain would be isolated from Europe if it voted against. Britain's relations with the rest of Europe would be thrown into uncertainty and confusion.

Britain in Europe statement on the French referendum
30-May-2005

Commenting on the result of the French referendum, Lucy Powell, Campaign Director of Britain in Europe, said today:

"The result of the French referendum is a huge disappointment. The issues the Treaty seeks to address - the consequences of enlargement, the need for reform of EU institutions and the economic challenges of globalization - have not been answered by the French vote."

Britain in Europe statement on the Dutch referendum
02-Jun-2005

Commenting on the rejection of the Constitutional Treaty by Dutch voters, Lucy Powell, Campaign Director of Britain in Europe said today,

"The rejection of the Constitutional Treaty by a second founder member of the EU means that a referendum in the UK is now extremely unlikely. We await with interest the outcome of the European Council summit in June, but Europe's political leaders cannot ignore the democratic will of these referendums."

Om ett nej i Storbritannien skulle leda till att landet "isolerades", varför gäller inte det för Frankrike?

söndag, juni 05, 2005

Vad har hänt med SVT?

Förra året gjorde SVT ett repotage som beskrev VPK:s kontakter med de forna kommuniststaterna i öst. Nyligen gjorde man ett repotage om könskriget som avslöjade extremfeministerna.
Nu i veckan hade Aktuellt ett repotage om utvecklingen i världen sedan 1962. I den grafik man lagt upp sin hemsida kan man se att världen blir bättre och bättre, något som Johan Norberg skrivit i sin bok "Till världskapitalismens försvar".
I studion hade man med Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han talade om att en av de viktigaste sakerna man kan göra är att låta de fattiga länderna handla fritt med oss i väst.
Jag undrar vad som kan ha hänt på SVT. Har man börjat läsa Nyliberalen?

fredag, juni 03, 2005

Dags för frihandel

Den vanligaste reaktionerna bland politikerna efter nejsegrarna i Frankrike och Nederländerna har varit att försöka att antingen bortförklara nej:en eller att försöka hitta vägar att gå vidare med EU-grundlagen trots att folken underkänt förslaget. Det finns dock undantag. Storbritanniens fd finansminister Lord Lamont of Lerwick hoppas istället på att förkastandet skall öppna för frihandel. I en komentar skriver han: " Europe needs to go back to square one. Blair and the British Government in their role as the Presidency of the EU should renegotiate the existing treaties to create a looser free trade Europe of 25 countries."
Inte så illa för en politiker.


Rekursiv paralys?

Eudoxa, Sveriges största och mest framgångsrika transhumanistiska tankesmedja, har i dagarna lanserat rapporten "Totalkonsumtionsteorins förfall och den genetiska motboken". Tankesmedjan nylanserar motboken som alkholpolitiskt instrument:

”I korthet går modellen ut på att alla som önskar köpa alkohol i Sverige får lämna ett DNA-prov som analyseras efter fallenhet för alkholism. De som uppvisar fallenhet får inte en motbok. Tidigare konsumtion spelar också roll för hur stor ranson som tillåts för var och en.”

Jag är en smula förvånad då jag trodde att personerna bakom Eudoxa var liberalt sinnade. Men i sin iver att omfamna allt vad ny teknik heter så sätter man tydligen den individuella friheten åt sidan.

Dassigt, Waldemar. Dassigt.

torsdag, juni 02, 2005

Back in the EUSSR

[Att stoppa ratificeringsprocessen av den nya EU-grundlagen] är et farligt synsätt. Både Maastricht och Nice-fördraget har haft länder som röstat emot. Vi skall behandla Frankrike [och Nederländerna får vi förmoda] på samma sätt som Danmark och Irland” Säger Statsminister Göran Persson till Dagens Nyheter.
Irland och Danmark fick rösta om tills de röstade ”rätt” samma medicin skall de länder som nu gick emot Bryssels vilja få smaka.

Den inställning som Göran Persson ger uttryck för – att EU inte får låta sig hindras av båmngstyriga väljare – kommenteras förtjänstfullt av The Daily Telegraph.

” Mere democracy won't stop the EU machine. The project was never meant to be democratic. From the first, the EU's founding fathers understood that it needed to be immune to public opinion. The genius of Jean Monnet and Robert Schuman was to design a system in which supreme power was wielded by unelected officials, and in which the peoples were presented with a series of faits accomplis. When, in 1992, they got their first No vote in Denmark's referendum on Maastricht, our masters were too set in their ways to consider respecting the result, and so pushed on regardless. They will do the same thing today.

Up yours Delors! III

Charlotte Cederskiöld, europaparlamentariker (m), har i morgon-tv i morse redan bortförklarat nejsegern i Nederländerna. "Det var inget NEJ-NEJ utan ett JA-NEJ"

onsdag, juni 01, 2005

Live report

från Eu-Refernendum:
Dutch correspondent Marcel de Vries who tells us he voted early this morning. Of course I voted "NO", or rather "HELL NO", he says.

Up yours Delors!

63-37 i Nederländerna. Brysselbyråkraterna fick pisk igen.

Den felfria vänstern III

"Det är absurt att en statlig myndighet på det här sättet tillåts falla för tillfälliga strömningar i det politiska klimatet."

I en bättre värld skulle citatet komma från någon klarsynt politiker som upptäckt den nyckfullhet som då och då placerar trendiga politiska påfund högt upp på dagordningen - som exempelvis feminism, ekologism, socialism - och som får folkvalda, myndigheter, proffstyckare, Bror Duktig-folk och övriga livstillrättaläggare att rusa runt och införa ytterligare regler, förbud och pålagor.

Men det handlar inte om någon sådan klok insikt. Det är Ung vänsters förbundssekreterare Clara Norberg Averbo som i ett pressmeddelande kritiserar Ungdomsstyrelsen för att de haft mage att polisanmäla ungkommunisterna.

För förbundssekreteraren är alltså myndighetens strävan efter sanningsenliga och korrekta medlemslistor exempel på att "falla för tillfälliga strömningar".

En lite udda världsbild, det får man ändå ge henne.

Rökförbudet

PRESSMEDDELANDE FRÅN FRIHETSFRONTEN.

RÖKFÖRBUDET KRÄNKER ÄGANDERÄTTEN!

"Det rökförbud som från och med i dag gäller på krogen kränker äganderätten. Det är de olika krogarnas ägare, inte staten, som skall bestämma vilka regler som skall gälla." Detta säger Frihetsfrontens ordförande Henrik Alexandersson.

"Detta är en viktig principiell fråga. Man tar ifrån krögaren hans rätt att bestämma över sin egendom och verksamhet. Detta är inte förenligt med den respekt för enskild egendom som är ett av fundamenten för ett fritt, demokratiskt och öppet samhälle."

"Tyvärr har denna principiella fråga nästan inte diskuterats alls. Det är rätt typiskt för hur det går till i vårt land - vilket är oroväckande. De borgerliga politikerna förefaller inte ha ryggrad, förstånd eller vilja att ta strid i denna typ av grundläggande frågor. Media bryr sig inte heller, eftersom principer sällan är rubrikmässiga. Sedan står vi där - med inskränkt äganderätt, utan att någon riktigt förstod hur det gått till."

"Rökförbudet är dessutom ett exempel på förmynderi och politisk klåfingrighet. Man tar ifrån människor ansvaret för deras liv och hälsa. På så sätt skapar man ett folk av hjälplösa undersåtar."

"Nu när rökförbudet är ett faktum vill vi uppmana folk att starta svartklubbar för rökare. Vi kommer gärna med råd. Vi har ju erfarenhet av att driva svartklubb i protest mot fåniga lagar sedan tidigare."

Statlig dynamik 2

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Airbus "superjumbo" A380 blivit försenat minst ett halvår till. Airbus kommer även att få betala kompensation till bland andra Singapore Airlines och Qantas för förseningen.

Den som i slutänden får betala för problemen blir dock EU:s skattebetalare.
Förhoppningsvis får de en hel del fred på köpet.

Statlig dynamik?

Carl Bildt skriver som kan ses nedan om att Tolouse med Airbus röstade ja. Jag vet inte om jag skulle nämna Airbus som något positivt exempel med tanke på hur mycket pengar som kastas i sjön på det projektet. Det är ungefär som att säga att Stålverk -80 skulle ha varit ett lysande projekt.

Bara fjällkobönder?

På sin blogg skriver Carl Bildt (Handelsresande i fred och framtid) att det var den efterblivna landsbygden som röstade nej medan de progressiva städerna röstade ja.

"The large and outward-oriented urban areas of France voted yes. In the region of Paris with impressive 66,5 % and in the second biggest city Lyon with 61,4 %. Toulouse with its Airbus and space industries voted 51,3 % yes and Bordeaux did the same with 57,9 %. In Strasbourg, with its particular European history and experience, the Yes vote was 62,9 %.
But the cities were swamped by the rural areas that - with only part of western France as the exception - voted massively no. And they were joined not the least by problem-filled areas in the declining industrial north-east and in the politically polarized areas down by the Mediterranean. The city of Marseille voted no with 61,2 %.
In essence, this is not too dissimilar from the results that we had in the different referendums on European issues in the Nordic region. The urban versus the rural, and the modernizers versus the protesters. "

Bildt missar dock att notera att konstitutionens starkaste anhängare inte återfinns i Paris eller Toulouse utan bland Wayampi-indianerna i södra Franska Guyana. Det är där "Europatanken" är som starkast. Trots omfattande kampanjinsatser i djungeln och en mängd nya specialdestinerade bidrag blev dock valdeltagandet alltför lågt för att de skulle kunna avgöra valet. Enligt Le Figaro röstade endast cirka 10 000 av de 1,4 miljoner invånarna i folkomröstningen.

Politikerna och väljarna leker katt och råtta

Före nej-segern i den franska folkomröstningen om EU-grundlagen visade opinionsmätningarna i Nederländerna på att omkring 57 procent avsåg att rösta nej där. Skrämda av väljarnas svek i Frankrike skärpte man då kraven. För att respektera resultatet av folkomröstningen skulle det krävas att 55 procent eller mer röstade nej. (45 procent ja-röster skulle röcka för att godkänna EU-grundlagen).

Folket svarade dock snabbt på politikernas krav. I gårdagens opinionsmätningar uppger 64 procent att de skall rösta nej (en har nej-sidan uppe på 70 procent).

Hur det går får vi se i kväll.

Annika Östberg sitter där hon skall sitta

Bland annat DN rapporterar idag om att Annika Östberg får sitta kvar i fängelset i Kalifornien. Inte heller får hon straffet tidsbestämt. För den som vill läsa mer om varför hon skall sitta där hon sitter rekommenderas en artikel i Svensk Linje från 2000 av Daniel Granqvist, jur kand och Master of Laws (University of Connecticut).