måndag, december 12, 2005

Att begripa det obegripliga

Sossarna ökar kraftigt i senaste Ruab-mätningen – detta trots att mätningen delvis gjordes efter att tsunamirapporten presenterades. Det är, för att uttrycka det diplomatiskt, för jävla märkligt. Det går förvisso aldrig att förstå sig på opinionsmätningar, men just nu är det svårare än vanligt att hitta en logisk förklaring. Är 38 procent av svenska valmanskåren akut sado-masochistisk?

Avståndet mellan blocken är bara en dryg procent. Och då ligger moderaterna, trots en stor nedgång, fortfarande på fantasinivån 29 procent. Med moderata valrörelser i färskt minne bör de borgerliga, för att det ska finnas en chans till seger, ha ett rejält försprång innan valrörelsen drar igång.

Så efter valet kommer allt att vara som vanligt. Göran Persson kör sin berömda oneliner: ”Vi regerar vidare.” Segerrusiga SSU-are skriker ”Göran! Göran!” i kör. Jag slår av TV:n. Reinfeldt gråter. Dick Erixon bloggar. Veronica Palm är dum i huvudet. Och så regnar det.

3 Comments:

At 13 december, 2005 06:01, Blogger Robsten said...

Du har gjort ett generalmisstag, medierna och folkets åsikt är INTE samma sak. det är t.o.m. så att det kan bli backlash på frågor som drivs allt för mycket gräva i vissa frågor. Freiwald är genuint impopulär, men det har hon alltid varit.

 
At 13 december, 2005 23:23, Blogger Martin Ullander said...

Jag tror du kan komma att ha rejält fel.

Det kanske inte regnar...

 
At 15 december, 2005 19:57, Blogger Hans Engnell said...

Opinionsundersökningar skall spegla folkets åsikter. När det gäller Freivalds är det sant att hon inte var särskilt populär, och egentligen aldrig har varit direkt folklig, före tsunamikatastrofen. Men inte heller Persson är särskilt populär i dag, vilket han har varit. Och SAP har ändock starka opinionssiffror.

 

Skicka en kommentar

<< Home