torsdag, oktober 13, 2005

Dags för resultat

EU har flåsat de svenska monopolen i nacken i ett decennium nu. Sverige har lyckats snacka till sig undantag och specialregler sedan inträdet i unionen. Vi har gått med i en union utan att acceptera dess grundläggande värden: fri rörlighet för människor, tjänster och kapital. Vi har alltså gett oss in i en fotbollsmatch utan att vara överens om de mest grundläggande reglerna. Och domaren verkar inte bry sig så hårt.

Vi som vill ha fri rörlighet för människor, företag och kapital och gillar sunt förnuft i allmänhet satte viss tilltro till Frits Bolkestein. Nu är det Charlie McCreevy, kommissionär för den inre marknaden, vi får hålla tummarna för. Han har tydligt sagt vad han tycker – och han får stöd av att det så kallade Gambellimålet faktiskt ogiltigförklarar det svenska spelmonopolet. Problemet är att EU tycker så jäkla mycket men gör så lite. Det svenska detaljhandelsmonopolet för vin och sprit borde ha tvingats bort för länge sedan. Men det är fortfarande kvar.

Problemet är att vi inte kommer att få särskilt många förändringar även om vi skulle få en ny regering nästa höst. Endast moderaterna är på det klara med att Apoteketsmonopolet, spelmonopolet och vin- och spritmonopolet ska bort. I bästa fall kan de borgerliga enas om att ta bort det förstnämnda. Men så länge de får dras med moralistiska kristna predikanter i samarbetet lär både spel- och spritmonopolen bli kvar. Då har vi bara McCreevy kvar att förlita oss på. Kan han få ett monopol på fall, har han visat att det är möjligt att tvinga Sverige att följa regelboken även under pågående match.

Ge oss den lilla tron på det goda i EU-samarbetet tillbaka, Challe. Ge oss resultat!