lördag, september 24, 2005

Vad vill vänstern?

Uppdrag granskning till trots har det varit mycket dålig granskning av vad galenpannorna i vänsterpartiet egentligen står för – vad de vill genomföra om de bara får chansen. Det enda vi får höra i TV och radio är sex timmars arbetsdag, mer pengar till stackars sjuksköterskor och kamp mot USA.

I partiets valplattform framgår vilka omfattande förändringar som vänstern vill genomföra. Mycket är skåpmat, men den kompromisslösa tonen skvallrar om att den rödbruna falangen har kontrollen i partiet.

Mycket är bekant från strategidokumentet från Sundsvall i oktober 2002 (”Vänstern, ägandet och makten”). Vänstern vill att staten ska gynna de kommunala företagen framför de privata genom till exempel räntebidrag, investeringsbidrag eller skattereduceringar. De föreslog i strategidokumentet att kommunala bolag ska ges förtur till jobbanbud, vilket i praktiken innebär att privata företag långsamt kan svältas ihjäl (Gudrun Schyman hävdade ju innan hon blev feministisk sektledare att många småföretag var ett tecken på fattigdom.)

Vänstern pekar på hur offentliga beställningar tidigare banade väg för landets tillverkningsindustri. Därför tror man att framtidens arbeten finns inom miljöteknik, energiomställning i bostadsbeståendet, säker mat och… trävaruproduktion!

Hrm, host, hick. Mer då?

Arbetsfonder (som företagen ska tvingas betala till och som facket ska kunna disponera över.)

Inga friskolor. Återreglera.

Inga privata sjukhus. Återreglera.

Endast offentlig ”samhällsservice”.

Ingen fri riksbank.

Mycket av vänsterns politik innebär i praktiken ett förbud mot borgerlig politik. Lokala majoriteter ska inte kunna föra den politik de gått till val på om de inte står för vänsterns ideal. Det är demokrati det.

Företag bör naturligtvis inte få flytta utomlands utan vidare. Antingen måste de ”stå för kostnaderna” för utflyttningen (oklart exakt vad det kan betyda) eller så får de anställda helt enkelt ta över företaget. Sorry herr ägare.

Intressant är att vänstern påstår att skatteintäkterna minskar i Sverige (trots att partiet medverkat till ständiga skattehöjningar under de gångna mandatperioderna). Lefflerkurvan kanske kan intressera vilsna vänstersjälar.

Det är mycket att ägna kollektiva kräkningar åt i vänsterpartiets program. Men den stora frågan är: hur insatta är deras väljare i de mindre mediala förslagen? Och varför lyfter inte borgerligheten fram vad ett starkt vänsterparti kan orsaka?

Den riktiga kioskvältaren kanske ändå är att vänsterpartiet i sin valplattform inför valet 2006 fastslår att tänderna är en del av kroppen.

1 Comments:

At 25 september, 2005 12:25, Blogger sp3tt said...

"Därför tror man att framtidens arbeten finns inom miljöteknik, energiomställning i bostadsbeståendet, säker mat och… trävaruproduktion!"

De glömde gardinupphängande.

 

Skicka en kommentar

<< Home