torsdag, september 22, 2005

Gräv djupare

Så har då den estländska regeringskommissionen konstaterat att inget tyder på att det fanns någon militär last på Estonia under olycksnatten.

Det är ingen skräll. Det var förvisso uppseendeväckande att det alls förekommit transporter av militärmateriel på fartyget före förlisningen (även om det knappast rörde sig om något av explosiv natur), men få har trott att det skulle ha något med förlisningen att göra.

Konspirationsteoretiker och bittra anhöriga kommer att fortsätta hävda att den svenska, finska och inte minst den estländska regeringen har något att dölja. Av denna anledning och av rena anständighetsskäl bör en oberoende internationell utredning tillsättas – med en noggrann undersökning av hela vraket. Bara delar av vraket är undersökt, ingen har ens filmat på bildäcket.

Estonia sänktes inte av någon bomb, av CIA eller av någon knarkkartell. Sanningen behöver inte alltid vara så komplicerad. Befälet körde en dåligt underhållen färja (som i hamnstatskontrollen förklarades icke sjövärdig) i alldeles för hög fart i dåligt väder. Men vi vet fortfarande mycket lite om hur Estonia sjönk. Och även den mest nyktre kan fundera över varför de tre regeringarna så hårdnackat motarbetat alla försök att reda ut olyckan. Och varför filmkvaliteten från vraket är så usel när den är knivskarp från ett vrak på fyra kilometers djup i Atlanten.

Som har påpekats tidigare på Moderskeppet kommer Estonia dessutom att förbli en böld i häcken på politikerna om inget görs. Fartyget är vidöppet för både knäppa konspirationsteoretiker och plundrare. Ingen annan än cyniska affärsmän tjänar på en fortsättning av denna tragiska cirkus. Respekten för gravfrid har som bekant en tendens att avta en aning med åren. Det kommer att grävas djupare – frågan är bara vem som sköter grävandet och i vilket syfte.

2 Comments:

At 23 september, 2005 15:42, Blogger Jon said...

Istället för att tro allt man läser på en blogg kan var och en hitta betydligt mer information (eller information med en sanningshalt) på följande hemsida:

http://www.dsm.nu/estonia/index.htm

Ja sidan är ful som stryk, hoppas att ingen är så ytlig att det utgör ett hinder.

 
At 23 september, 2005 22:21, Blogger Hans Engnell said...

I stället för att länka till en konspiratorisk tramssajt vars webmaster inte ens känner till vilket datum Estonia gick under, kan man vända sig till personer som vet mer om katastrofen (förslagsvis Claes-Göran Wetterholm eller överlevande Rolf Sörman) eller läsa "Den tysta leken" och "Katastrofkurs - Estonias väg mot undergång" för att nämna några. Mycket nöje.

 

Skicka en kommentar

<< Home