söndag, september 18, 2005

En jäkla soppa

Valet i Tyskland har resulterat i en sällsynt eländig soppa. När Schröder utlyste nyval verkade det uppenbart att CDU skulle vinna och att Angela Merkel skulle bli Tysklands första kvinnliga kansler. Under valrörelsen har försprånget minskat och minskat och just nu verkar det bli i princip dött lopp mellan CDU/CSU och SPD, om inget mirakel inträffar. En katastrofal kampanj av de konservativa, verkar det som.

Tyskland behöver reformer för att få bukt med den höga arbetslösheten och den obefintliga tillväxten. Men det märkliga valresultatet, om det står sig, kommer inte att ge någon sida en tydlig majoritet. Det riskerar att bli pannkaka av allting.

Från en dator i Stockholm är det svårt att förstå hur det tyska folket kan ge Schröder ett sådant stöd när han kapitalt har misslyckats med att minska arbetslösheten och få fart på tillväxten i vad som kallas den europeiska ekonomins motor. ”Fem miljoner arbetslösa! Groteskt spräckta vallöften! Ja, honom ska vi ha!” Schröder verkar, den socialdemokratiska traditionen trogen, ha lyckats skrämma väljarna med att en borgerlig regering kommer att rasera den sociala tryggheten.

Jag drar mig till minnes vad jag läste på en mur i Hamburg för en runt åtta år sedan. ”Kein Führer, kein Ordnung”… ;-)

3 Comments:

At 18 september, 2005 21:52, Blogger stefankarlsson said...

Problemet var ju att CDU ville finansiera sina skattesäkningar med höjningar av andra skatter-dvs en momshöjning vilket för det första innebar att de inte var så liberala som de utmålades och för det andra så underminerade deras hot om en momshöjning deras stöd. Kan vara en läxa för de svenska borgerliga partierna som till stor del förlitar sig på skattehöjningar i form av slopade avdrag, en trafikförsäkrings"avgift" (är i praktiken en skatt då den är obligatorisk för bilägare) och höjd a-kasse"avgift" (vilket kommer att bli en skatt då de borgerliga vill göra den obligatorisk)för att finansiera skattesänkningar.

 
At 18 september, 2005 22:01, Blogger Hans Engnell said...

Kan redan höra Göran Persson hänvisa till SPD:s uppgång/vändning i nästa års valrörelse...

 
At 19 september, 2005 10:08, Blogger Per Hagwall said...

Gaah, uppgjort för ännu mer rävspel och kohandel än vanligt.

"Den som vet hur lagar och korv kommer till kan aldrig mer sova gott om natten."
Otto von Bismarck

 

Skicka en kommentar

<< Home