fredag, augusti 12, 2005

Vad då oenighet?

Media gillar att fokusera på olikheterna inom borgerligheten och därmed gå socialdemokraternas ärenden genom att ifrågasätta de borgerligas regeringsduglighet. Men denna bild känns inte alls angelägen i dag när de fyra borgerliga partierna står närmare varandra än någonsin tidigare.

Reinfeldt ställdes nyligen mot väggen gällande skillnader i de borgerliga partiernas utrikespolitik, men lyckades inte klämma ur sig något annat än att de arbetar med saken i olika arbetsgrupper. Han borde förstås, reflexmässigt, kontra med att vänsterkartellen är mycket mer splittrad än alliansen.

För att få ett perspektiv, varför inte lyfta fram alla skillnader inom (s), (v) och (mp)? Skillnaderna i socialdemokraternas och vänsterns utrikespolitik är till exempel enorma. Vänsterpartiet och miljöpartiet vill båda lämna EU. Vänstern vill på sikt avskaffa privat företagande, och på vägen svälta privata företag till döds genom att ge kommunala bolag förtur till jobb. Miljöpartiet anser att tillväxt är direkt skadligt samtidigt som socialdemokraterna håller "tillväxtkongress". Det är detta spretiga stycke som sitter vid makten i dag.