fredag, juli 29, 2005

Soppatorsk

På måndag håller SSU kongress i Linköping. Förbundet mår inte särskilt bra, antalet medlemmar har som bekant minskat en aning på sistone. Och Göran Persson tänker inte ens komma och tala. SSU:arna får nöja sig med stolpskott längre ned i hierarkin.

Att regeringen har slut på idéer har varit tydligt längre. Desto mer anmärkningsvärt är att inte ens partiets ungdomsförbund tycks ha några. Arash Molavi, ett av kongressombuden vid stämman, menar att SSU måste fokusera på ungdomsarbetslösheten och skolan. Hans lösning är: Mer pengar till arbetsmarknadspolitiska åtgärder och fler utbildningar åt arbetslösa ungdomar. Dessutom måste tiden för att få a-kassa halveras.

Det är en karbonkopia av regeringens syn på hur arbetslösheten ska "tas om hand", inte bekämpas. Alla som har deltagit i Ams-åtgärder vet vilken meningslös och förnedrande sysselsättning det är. Det leder ingen vart, allra minst till ett arbete. Människor går därifrån nedtrycka i skorna.

Pär Nuder, regeringens egen personifiering av sura uppstötningar, har tidigare bekräftat att socialdemokraterna inte har någon tanke på att förändra sin arbetsmarknadspolitik. "Vi föredrar människor i åtgärder i stället för i arbetslöshet" har han deklarerat. Därmed är skiljelinjen mellan regeringen och alliansen tydlig.

Samtidigt som regeringen har slut på både fantasi och idéer, växer en ny generation socialdemokrater upp som inte ens i sin ungdoms entusiasm och iver att förbättra världen har några som helst idéer eller ideal. Det är en tragisk situation för socialdemokratin och en gigantisk varningsklocka för svenska väljare.