onsdag, juli 20, 2005

Nu ja, men sen då?

Tobias Billström (m) vill frysa bidragen till Centrum mot rasism tills granskningen av verksamheten är avslutad – för skattebetalarnas bästa. Det är förstås en sund inställning, men det är svårt att undgå tanken på hur det egentligen skulle se ut under en borgerlig regering.

De borgerliga är oerhört makthungriga. De vill regera, de vill kasta ut alla sossar som fått smörjobb tack vare sin partibok, de vill rensa upp. Eller? Hittills har varken moderater, centerpartister eller några andra lovat att avskaffa onödiga myndigheter. Borgerliga ledarsidor har kommit med konkreta förslag (Expressen har föreslagit ett slags stopplag som gör att minst en myndighet måste bort om en ny skapas), men från alliansen har det varit tyst.

Vet ni vad jag tror? Politiker är politiker. Efter 12 år i kylan kommer en borgerlig regering vara maktkåt utan dess like och självklart vilja kasta ut alla sossar i myndigheter och verk – men givetvis ersätta dem med sina egna. Varför lägga ned en myndighet de nu äntligen kan få kontroll över?