tisdag, juli 19, 2005

Kritisera rätt

Kriminologen Jerzy Sarnecki har fått otrevliga email efter att han hävdat att brottsligheten inte alls ökar i Sverige, som många tror. "Han förvränger statistiken." "Han skyddar invandrarna." "Han legitimerar våldtäkter och rån!" Vad vill dessa brevskrivare säga? Att brottsforskare ljuger och bedrar?

OK, vissa brott ökar. Antalet personrån och narkotikabrott ökar, men samtidigt har antalet mord, dråp och den totala ungdoms-brottsligheten minskar eller legat stilla under de gångna 15 åren. Ändå upplever människor att brottsligheten totalt sett är högre än någonsin tidigare, att otryggheten har ökat.

Det är intressant att verklighet och upplevd verklighet kan skilja sig åt så mycket. Kanske kan det delvis bero på att media ökat sin rapportering av brott – det säljer ju. Ju värre beskrivningar av brott, desto bättre. Gärna en bilaga med likdelar också. Sympatitörstande politiker spinner dessutom gärna vidare på människors upplevda otrygghet.

Kritiken är inte bara felaktig, den riktas åt fel håll. För det finns ju saker att kritisera i brottsbekämpningen i Sverige, och det är det låga antalet uppklarade brott. Även om brottsligheten inte ökar, finns alltså skäl att diskutera och kritisera brottsbekämpningen. Kunde vi dessutom få en liten diskussion om vad som ska betraktas som brott och inte i det här landet, vore mycket vunnet. Men det är väl att hoppas på för mycket i landet med förbud som nationell stolthet.