fredag, juli 01, 2005

Kommunistisk sannolikhetsmonolog

Upsala Nya Tidning belyser med jämna mellanrum situationen på Kuba och svenska Kubavänners fantasifullhet kring diktaturen. I dag berättar man att Svensk-Kubanska föreningen, en obskyr samling förnekare av förhållandena på Kuba, ska få hålla en studiecirkel inom ABF i Uppsala. ”Kuba – en annan värld är möjlig” skulle för den normalbegåvade kunna tolkas som en kritik mot den kubanska Castro-diktaturen men är förstås en hyllning till det kommunistiska systemet, som enligt Svensk-Kubanska föreningen inte alls är odemokratiskt utan borde exporteras till resten av världen.

Medlem i föreningen är som bekant kommunistledaren Lars Ohly. Han hade omdöme nog att inför TV-kameror förneka att Kuba skulle vara en demokrati, men är fortfarande medlem i en förening som står för motsatt hållning. Kerstin Olmerud, Svensk-Kubanska föreningens ordförande i Uppsala, menar att Kuba inte alls har några politiska fångar.

ABF har som policy att endast arbeta med organisationer som har en demokratisk värdegrund. Tydligen tycker de att Svensk-Kubanska föreningen har det, en hållning som för övrigt inte delas av Amnesty International.

Det finns väl bara ett sätt att förklara galenpannornas ständiga förnekelser. Kommunismen är snäll. Att människor skulle mördas på rad i Sovjetunionen var därför ytterst osannolikt. När det väl hade hänt ökade sannolikheten för att det skulle kunna hända så pass mycket att det nog nästan hade hänt. Men inte helt och hållet. Att oppositionella spärras in på Kuba är därför väldigt osannolikt. Och... och... de har ju väldigt låg spädbarnsdödlighet där.