fredag, juli 22, 2005

Jävla hagga

Normalt folk reagerar med avsky när någon spränger oskyldiga människor till döds. Vettiga människor föreslår motåtgärder för att det inte ska hända igen. Vänstermänniskor skyller på USA. De känner sig tvungna att fördöma attentaten, men de gör det med korsade fingrar bakom ryggen. Och sedan sätter de sig vid "skylla-allt-på-USA"-maskinen och kör igång.

Åsa Linderborg återkommer titt som tätt med sina groteska artiklar på Aftonbladets kultursida. I går var det dags igen. Linderborg menar föga förvånande att det är Irakkrigets fel att terrorister spränger civila människor till döds och att man därmed måste "förstå" dem. Detta går hela tiden igen i vänsterns retorik. Hennes värsta övertramp är dock när hon går till angrepp mot de borgerliga ledarsidornas ställningstagande mot terrorismen efter Londonattackerna. Om attentatsmännen skriver hon:

”Som liberal har man tydligen svårt att förstår hur någon kan göra något som går utanför egenintresset, att förövarna inte behöver vara personligt drabbade utan kan solidarisera sig med andra och reagera å de fattigas vägnar.”
Jag måste läsa det en gång till för att det ska sjunka in. Linderborg menar alltså att det är en osjälvisk gärning för världens fattiga att döda oskyldiga Londonbor? Hur fan tänker människan? Saken blir inte bättre av att nämnda kvinna arbetar på historiska institutionen vid Uppsala universitet.

Edit: En mer rättfram rubrik syntes passande.