måndag, juli 25, 2005

Ja! Nej! Va?

Den lag som förbjuder tobaksbolag i Sverige att sponsra verksamheter som riktar sig till allmänheten har kommit att innebära ett pinsamt problem för regeringen. Syftet att lagen kom till lär ha varit de "rökpartyn" som anordnades av tobaksbolag och som riktades till unga. Men lagen förbjuder verksamheter som riktar sig till allmänheten, inte bara rökpartyn.

Konsekvensen blir att tobaks- och tändsticksmuseet på Skansen måste stänga eftersom museet sponsras av Swedish Match. Företagets chefsjurist anser att lagen förbjuder dem att fortsätta finansiera verksamheten. Svenska regeringen förbjuder alltså museer. Kulturminister Leif Pagrotsky skyndar sig att på politikerspråk påpeka att det är en "långt ifrån självklar tolkning". Vilket betyder ungefär "aj fan, kan man se lagen på det sättet också?"

Total förvirring, alltså. Företaget som sponsrar museet vill fortsätta men anser att politikerna förbjuder dem, politikerna som stiftat lagen anser att den kan tolkas lite olika. Det är så här det brukar gå när politikerna själva ertappas med att inte inse vad deras alla lagförslag egentligen innebär i verkliga livet. Riksdagen måste vara en skön plats för verklighetsflykt.