onsdag, juli 06, 2005

Centern måste lägga sig

Maud Olofsson (c) vill ha en bred blocköverskridande energiuppgörelse. Det är lätt att förstå varför. I dag är centern uppbundet vid överenskommelsen med socialdemokraterna och vänsterpartiet och det är en rejäl käpp i hjulet för en framtida borgerlig regering. I den ingår tre andra partier som inte vill avveckla kärnkraften än på länge alternativt bygga ut den. Det är orimligt att centerns uppgörelse med sossarna och vänstern ska fortsätta att gälla under en borgerlig regering.

Maud Olofsson har sträckt ut handen till Göran Persson och vädjat till honom att "ta sitt ansvar" i energifrågan. Men varför skulle han vilja underlätta för ett borgerligt maktskifte genom att hjälpa dem att eliminera det kanske sista hindret för borgerligt samarbete? Så dum är inte Göran Persson. Centerns utspel känns därför lite desperat.

Samtliga borgerliga partier har sagt att de kan tänka sig att lägga sina hjärtefrågor åt sidan för att underlätta ett borgerligt maktövertagande. Det är dags att visa det nu, Maud Olofsson. Nästa energiuppgörelse ska ske mellan fyra borgerliga partier och ingen annanstans.