tisdag, juni 21, 2005

Varning för allt

Vi svenskar skojar ofta om att det i USA krävs varningstexter på allting. Ni vet den där tanten som spillde kaffe på McDonald's och krävde ett gigantiskt skadestånd. I instruktionsboken till min Xbox står det att maskinen, om den ställs på en hylla, kan riskera att ramla ned och orsaka allvarlig huvudskada på ett barn. Och då ingår ändå snubbelskydd.

Här i Sverige behöver vi inte dessa varningstexter, kvällstidningarna sköter varningarna åt oss. De är suveräna på att hitta nya ”fällor” och ”hot” i vardagen, saker vi aldrig har tänkt på men som vi naturligtvis absolut måste beakta i fortsättningen för att undvika olyckor. Vi har fått läsa om att plasmaskärmarna kan vara en ”dödsfälla” för barn om de hängs på väggen. De kan ju ramla ned. Vi har fått veta att människor, i synnerhet barn, blir våldsamma av TV- och datorspel. Bakgrunden till krypskyttens härjningar i Washington var naturligtvis att han spelat spel, inte hans militära utbildning.

I Aftonbladet uppmärksammas åter igen datorspelandets förhäxande egenskap över unga människor under rubriken ”Datorn tog över mitt liv” där en 15-åring berättar sin historia av eländigt beroende. Detta tema dyker upp titt som tätt. Ofta blir det en debatt om våld och åldersgränser och innan vi har hunnit säga kaffe sitter Berit Andnor i en morgonsoffa och föreslår lagstiftning.

Problemet är att folk inte tänker. Jag och en kompis gjorde ett skojreportage under gymnasietiden där vi frågade folk på stan vad de tyckte om det accelererande radiovåldet i samhället. De flesta tyckte att det var förskräckligt. Radiovåldet...? Jag undrar när vi får stora reportage om det utbredande bokmissbruket i samhället. Föräldrar som berättar hur mycket deras barn sitter med sina böcker dagarna i ända och forskare som lyckats påvisa aggressivt beteende hos bokläsare när de störs och om man tar deras bokmärken. Bli inte förvånad om du slår upp Aftonbladet till lunchen en dag och får läsa om den nya ”bokfällan”!