onsdag, juni 29, 2005

Äsch, vi lagstiftar!

Det blir ingen kassettskatt den 1 juli i år. Men det finns annat att uppröras över i stället. Den 1 juli skärps nämligen diskrimineringslagstiftningen. Bland annat kommer tjejtaxan, detta enorma samhällsproblem, att förbjudas. Visserligen kan man tycka att det är fel att kvinnor ska kunna betala mindre än män, men lagstiftning…? Arbetsförmedlingarna får inte specificera sina kurser till endera kön och Försäkringskassorna får inte ta hänsyn till kön i sin handläggning.

Den mest korkade konsekvensen av lagstiftningen är dock att frisörer inte får ta ut olika priser på män och kvinnor. Hur tänker man då? Gäller det bara klippningar som tar lika lång tid eller menar man verkligen att en kvinna som sitter i hårtorken hela eftermiddagen och får sitt hår ombonat inte ska tillåtas kosta mer än en kille som kommer in för en snaggning?

Denna strävan efter könsneutralitet får mig att fundera lite över om det inte borde finnas en åldersneutralitet också. Som ungdom betalar du alltid mindre än andra. Sedan får du hanka dig fram genom 30-årskriser och 40-årskriser och gå i pension innan du kan få avnjuta en redig pensionärsrabatt. Seså SJ och SAS, visa nu att ni är jämställda och sänk alla priser till ungdomsnivå.