fredag, juni 03, 2005

Regeringen har alltid rätt

Regeringen gör nu allt för att övertyga svenska handlare om att apoteksmonopolet består och att det inte alls är tillåtet att sälja receptfria läkemedel efter EG-domstolens utslag tidigare i veckan. ”Det finns inga planer på att låta vanliga affärer sälja receptfria läkemedel”, fastslår socialdepartementet genom sin statssekreterare Mikael Sjöberg. Jahadu. Som om regeringen har full handlingsfrihet i frågan!

Svenska handlare kommer från och med nu att bli tillsagda att det är regeringens tolkning av domen som gäller och ingen annans. Glöm vad juridikprofessorer och experter i EG-rätt säger, regeringen har alltid rätt.

Frågan om monopolet väcktes av att en handlare sålde nikotinplåster. Sedan vandrade frågan hela vägen till Luxemburg. Och nu vill regeringen föra tillbaka den till ruta 1 igen. Det vi får hoppas är att det finns rakryggade handlare där ute som inte låter sig trampas på av hycklande monopolister utan utmanar regeringens tolkningsföreträde och säljer receptfritt i alla fall. Vad ska regeringen göra då? Skicka frågan tillbaka till Luxemburg?