tisdag, juni 28, 2005

Moderna myter

Saker som sägs tillräckligt många gånger brukar med tiden uppfattas som sanna. Är det för att folk inte orkar ifrågasätta?

Ett aktuellt exempel är det som ledarskribenter och krönikörer skriver om i dagstidningarna, nämligen det ”tryck” på unga människor som i dag gör att vi blir sönderstressade, måste sjukskriva oss, äta antidepressivt, skära oss och dricka sprit utan motstycke. Orsaken sägs vara individualiseringens förbannelse som pressar unga människor i skolan och i arbetslivet. Och så porren ovanpå det, förstås. Senast i dag flummar Östersunds-Posten ut på ledarplats.

Det var bättre förr, tycks ofta slutsatsen vara. Jag blir väldigt fundersam. Varför skulle unga människor vara mer stressade och må sämre i dag än för exempelvis 50 år sedan?

Ta skolan. Hur stressande är det inte att riskera att få stryk av magistern? Dagens undervisning är fjärran den hårda magisterexercisen som fanns tidigare. Det är dessutom inte så fruktansvärt länge sedan det var examensprov på avslutningsdagen av det som i dag är gymnasiet. Misslyckades du, fick du gå ut bakvägen och skämmas medan de som lyckats kunde spatsera ut på trappan och jubla i sina mössor. Var inte det tryck och stress?

Ta arbetslivet. Hur många unga har inte genom tiderna känt sig tvungna att ta efter sina föräldrars yrkesval mot sin vilja? Tvingats utbilda sig till något de inte var intresserade av bara för att pappa förväntat sig att de skulle göra det? Var inte det tryck och stress?

Ta könsrollerna. Det klagas i dag ständigt om att unga tjejer förväntas vara på ett särskilt sätt, att reklamen och realityprogrammen på något hypnotiskt sätt tvingar unga människor att följa en strikt mall. Hur var det tidigare, då? Pappan på arbetet, mamman i köket och hos barnen. Pang på, inga krusiduller.

Unga människor i dag har en helt annan frihet än vad deras föräldrars generation hade. Det öppnas upp möjligheter som inte funnits för så många tidigare. Att döma av alla kritiska röster är det många som skräms av detta och längtar efter gamla tider. Tiden före Robinson-Robban, talangtävlingar och internetporr. Frihet kan vara skrämmande, men den inskränkta syn på människor som dessa krönikörer och ledarskribenter representerar skrämmer betydligt mer.