måndag, juni 06, 2005

Lettland

Jag läste precis på Munkhammars blogg att en rad svenskar i en lettisk tidning ber om ursäkt för hur den svenska regeringen behandlar letter som vill jobba här. Det är ett bra initiav.

Samtidigt fick det mig att tänka på ett annat djupt sår i relationen mellan svenskar och letter; Baltutlämningen. Jag kom nyss hem från en resa Lettland. En dag, när vi ätit middaog druckit lite öl kommer en av letterna i sällskapet fram och svär över svenskarna. Han är högröd i ansiktet och på en knagglig engelska talar han om hur han hatar svenska staten. Lite senare berättar en annan av letterna om bakgrunden till hans ilska. Den arge mannens morfar försökte fly undan Sovjetiska trupper och tog sig till Sverige. Men svenska myndigheter skickade tillbaka honom till Lettland. När han kom tillbaka spärrades han in första dygnet i en bastu - efter det dygnet kommer säkerhetstrupper och förde bort honom. Efter detta finns inga spår. Familjen har aldrig underrättats, fått någon kropp att begrava eller liknande.

Den svenska regeringen skulle lära av de som idag ber letterna om ursäkt och faktiskt be om ursäkt för vad de gjorde 46. Stalins massmord hade varit kända i årtioenden och det fanns nog ingen som trodde att de som skickades tillbaka skulle slippa straff. Jag vet inte hur många av de över 2700 som skickades tillbaka som dog men det var många.

Då kunde socialdemokratin räddat säkert ett par tusen liv men de valde att låta bli. Idag väljer regeringen att inte ens be de dödas familjer om ursäkt.