tisdag, juni 07, 2005

För lite för sent

Den internationella brottsmålsdomstolen i Haag ska inleda en undersökning om krigsbrott i Darfur. FN har lämnat ut namn på 51 misstänkta krigsförbrytare som misstänks för bland annat mord och våldtäkt. Det låter ju bra. Men då ska man minnas att mördandet i Sudan har pågått i flera år och att det är närmast kriminellt att varken FN eller någon annan har gripit in i konflikten innan Afrikanska unionen beslöt att göra det ganska nyligen. Då kanske några av de uppskattningsvis 180 000 mördade människorna hade kunnat räddas.

FN fungerar inte när det inträffar stora konflikter av detta slag. Unionen beter sig som någon som tittar på när en person blir misshandlad till döds och sedan, när misshandeln är över, skriver ut en böteslapp. För varje ny konflikt, för varje nytt misslyckande blir frågan alltmer akut: vad ska vi ha en handlingsförlamad världsunion till?

Det är bara drygt tio år sedan nära en miljon människor höggs ihjäl med machete i Rwanda. Även då tittade världen på. Vem bryr sig om negrer som dödar negrer? Föreställ er de militära insatser som ett liknande folkmord hade tvingat fram om offren varit vita västerlänningar.

En skakande skildring om just folkmordet i Rwanda som varmt kan rekommenderas är filmen Hotel Rwanda. Den borde kunna ge även en och annan FN-kramare en tankeställare. För det som är mest skrämmande är inte att det kunde hända då. Det som skrämmer mest är att ingen lär förhindra att det händer i morgon igen.