tisdag, juni 21, 2005

En ny center

Så överdrivet intressant brukar inte centerpartiets riksting vara, men under Maud har det hänt saker. Partiet känns fräschare, kaxigare och framför allt tydligare än tidigare. ”Kanske gick även vi vilse” har Maud Olofsson erkänt och syftar förstås på tiden under brohataren Olof Johansson och naturisten Lennart Daléus då partiet lade sig till vänster om mitten och gjorde upp med socialdemokraterna om kärnkraften.

Trots att Maud är en frisk fläkt som är svår att tycka illa om, trots att partiet nu definitivt ställt sig på den borgerliga sidan och trots att borgerligheten som helhet har medvind i opinionen lyfter inte centerpartiet i mätningarna. Efter alla positiva utspel från både CUF och moderpartiet den senaste tiden kan man tycka att de vore värda en liten opinionsmässig framgång. Gärna på folkpartiets bekostnad.

Att alla fyra borgerliga partiledare närvarande vid centerstämman är unikt, men det finns saker att oroas över. Centerstämman beslöt nämligen att linjen om kärnkraftens avveckling ligger fast, även om Maud nog helst hade velat se mer kompromissvilja här. Detta ställer till det rejält om det skulle bli en borgerlig regering. Att sitta i regering och samtidigt bedriva en egen energipolitik med socialdemokraterna vid sidan om är otänkbart. Leijonborg efterlyser en kompromiss snarast. Det vore klokt. Men då kanske du inte ska gå ut i media och tala om utbyggd kärnkraft, Lars. Det är inte att kompromissa.