onsdag, juni 22, 2005

De ryggradslösa

Uppdrag granskning följde i går upp tidigare reportage om Estoniakatastrofen. Avslöjandet av att det på Estonia fraktats militärmateriel kort före förlisningen slog ned som en bomb och tvingade regeringen att tillsätta en utredning. Resultatet blev mycket kortfattat. Problemet med utredningen är att det inte framgår vilka frågor som har ställts till vilka och vilka svar som har getts. Mycket är dessutom hemligstämplat och får inte granskas. Det är således inte alls fråga om någon öppen utredning. Mona Sahlin säger att hon litar på att sanningen ändå har kommit fram. Klart att hon gör. Innerst inne knäpper hon händerna och hoppas att hon ska slippa ta i frågan igen. Det var ju så länge sedan, folk borde enligt henne glömma det som har hänt. Efter flygolyckor och bilolyckor tar vi rätt på de döda, Mona – varför inte i en fartygsolycka?

Både svensk och internationell expertis är enig om att Estonias sjunkförlopp är ett mysterium. Ro-ro-färjor som tar in vatten på bildäck kantrar och lägger sig upp och ned och flyter. Det gjorde inte Estonia. Hon lade sig på sidan och sjönk. Det tyder på att det kom in vatten under bildäcket (vilket styrks av vittnesuppgifter). De svenska, finska och estländska regeringarna har från första stund bäddat för alla konspirationsteoretiker genom att inte undersöka hela vraket (inte ens bildäcket!) och dessutom förbjuda dykning på platsen. I förment syfte att säkra gravfriden.

Problemet är att man inte behöver dyka på plats. Det går utmärkt att ligga med ett fartyg på några mils avstånd och sedan skicka små robotar (ROV:s) till vraket. Estonia är en tickande bomb. Fartyget ligger så grunt att vanliga sportdykare kan gå ned om de skulle vilja. Och historien visar att de vill. Det norska fartyget Riegel, som sjönk 1944 med 2 570 döda, blev offer för svenska sportdykare. När dessa började plocka kranier från vraket fick den norska regeringen nog och i juni 1969 bärgade man över 1000 lik, 25 år efter olyckan.

Färjan Jan Heweliusz, som sjönk året före Estonia, är helt plundrad – från taxfreesprit till långtradare. Det är bara en tidsfråga innan det kommer att plockas upp kranier från Estonia. Förmodligen har viss plundring redan skett. Att ge de döda en värdig begravning innan de hamnar i någons privata samling borde förefalla naturligt. Det är 500 döda svenska medborgare vi talar om. Hur ryggradslösa kan egentligen politiker bli?