söndag, juni 12, 2005

Dagens galenskap II

SVD:s artikel om att M öppnar för att ge en belöning åt familjer som beter sig rätt är alarmerande på flera sätt. Dels för att det innebär att M som åtminstone delvis tidgare sett hemmet som en sfär som är privat och som politiker skall hålla sig borta ifrån. Dels av ett annat skäl som är långt mer allvarligt.

Föräldraförsäkringen är inte moderaternas egna pengar utan skattemedel - dvs pengar som tagits in under hot om fängelse. Det är åtminstone för mig något väldigt allvarligt. Att använda skattemedel till att få en befolkning att agera rätt är barockt eftersom det som sker är att staten först tar folkets pengar och sen ger tillbaka dem till de som är duktiga och beter sig som staten vill.

Ett sådant beteende är tvärt hela tanken i en demokrati - det är folket som skall säga åt staten hur den skall agera, inte tvärtom. Det är inte staten som skall sno folkets pengar och sen ge tillbaka dem åt dem som är duktiga.

Att socialdemokrater agerar så är inte konstigt - de har aldrig förespråkat en demokratisyn som bygger på att folket styr, de har alltid haft en reformistisk agenda där politiker vet bäst och där folket får bekräfta makten i val - inte styra utan bekräfta.

Jag önskar att det fanns någon som kunde trycka upp och dela ut klistermärken med texten "En politikerfri zon" som folk kunde ha på sina dörrar. För att försöka visa att det åtminstone finns någon plats där politkens totala ambitioner är portade.