söndag, juni 05, 2005

Bellas vänner

I diskussionerna kring Svt:s "Könskriget" har föreningen "Bellas vänner" flera gånger nämnts. Däremot tror jag aldrig att namnet diskuterats någon gång.

Min spekulation är att namnet är taget från Helen Zahavis bok "En jävla helg"(Dirty Weekend). Boken handlar om Bella, en kvinna som tröttnar på att hennes granne ofredar henne upprepade gånger och går hem till honom och rakt av slår ihjäl honom. Sen ger hon sig ut på en mordturné där mängder av män slaktas. Boken har ett ganska speciellt slut, eftersom det där finns en varning om att nästa kvinna som antastas kan vara Bella och hon dödar.

Zahavis bok påminner i stilen om exempelvis "American Psycho" men den stora skillnaden ligger i att Zahavi skildrar en hjältinna, medan Ellis skildar ett monster. Zahavis bok blev inte förvånande lite av en ninjafeministisk klassiker. (Ninjafeminism - Öknamn på den strategi som går ut på att ge igen med samma mynt - alltså öga för öga, tand för tand)

Gogglar man på Zahavi så hittar man en del udda saker. T ex skriver Tjejjouren i Falun:

"Helen Zahavi
En djävla helg
En alldeles vanlig flicka som en dag får nog av äckliga gubbar som antastar henne och ger igen med samma medel. Stärkande ninjafeminism som ger alla rädda flickor upprättelse. "

Jag undrar vad som hänt om någon skrivit liknande om American Psycho.

Läs gärna boken, men undvik filmen. Där försvinner det mesta av de politiska perspektiven och då är det bara en halvseg våldsberättelse kvar.