tisdag, juni 14, 2005

Amnesty och Gulag

Amnesty har fått enormt mycket kritik för att de kallat Guantanamo för "vår tids Gulag". Anne Appelbaum som skrivit en hyfsat ny bok om Gulag har i en debattartikel i Expressen gått till hård kritik mot detta. Artikeln är läsvärd.

"Händelsevis har både jag och den tidning som jag arbetar för, Washington Post, skrivit många gånger om den amerikanska militärens internering och kränkning av fångar inte bara på Guantánamo Bay utan även i Afghanistan och Irak. Det har jag gjort inte bara för att denna företeelse är störande i sig, utan för att den - om den får fortgå - kommer att ge odemokratiska regimer över världen en ursäkt att legitimera sitt eget bruk av tortyr, samtidigt som den förstör den amerikanska ledningens möjligheter att främja mänskliga rättigheter."

"I motsats till detta var det sovjetiska Gulag ett väldigt komplex för tvångsarbete som innefattade tusentals koncentrationsläger och hundratals byar för landsförvisade.Fler än 18 miljoner fångar och omkring 6 miljoner förvisade passerade genom detta system under Stalins livstid, även om deras öde aldrig blev allmänt känt under hans styre och bara till viss del offentliggjort av de sovjetiska myndigheterna efter hans död."