måndag, maj 23, 2005

Vid vägs ände

Det går tungt för socialdemokraterna (SPD) i Tyskland. Eller tungt och tungt, det går snarare rakt åt helvete. I går gick även det normalt mycket starka SPD-fästet Nordrhein-Westfalen över i kristdemokratiska CDU-händer. 39 års socialdemokratiskt styre är över.

Tysk ekonomi är usel och arbetslösheten ligger på 30-talsnivå. SPD var på väg att förlora makten redan vid förra valet, men Schröder lyckades krypa i mål genom att skickligt utnyttja den starka opinionen mot Irakkriget. Sedan valsegern har dock motgångarna kommit slag i slag för Schröder – i delstat efter delstat. Arbetslösheten har fortsatt att öka och ekonomin verkar inte bli bättre. SPD:s politik har nått vägs ände.

Förtroendet är allvarligt ifrågasatt, därför vill Schröder utlysa nyval i höst. Tänk er detta scenario i Sverige! Tänk er en ödmjuk Göran Persson utlysa nyval på grund av dalande opinionssiffror, stigande arbetslöshet och allmän regeringsapati. Otänkbart, förstås. Vi får lydigt vänta till nästa riksdagsval, för regeringen har minsann inga fel begått.