lördag, maj 28, 2005

Ta chansen!

Svenska folket har fått nog av den groteskt höga bensinskatten. Har du hört den förut? Det kanske är på allvar den här gången ändå. I Skåne har det startats ett uppror som hittills har samlat in över 170 000 namnunderskrifter. ”Det höga bensinpriset” (dvs. den höga beskattningen) blir ett allt större irritationsmoment för allt fler – och mer än så. Det hotar privatekonomin för många människor.

Regeringen och stödpartierna hänvisar till den gröna skatteväxlingen där tanken är att skatten på energi höjs samtidigt som skatten på arbete sänks. Problemet är att skatten på arbete inte alls har sänkts utan tvärtom höjts i hela landet p.g.a. kommunernas dåliga ekonomi. Förespråkarna hävdar vidare att en hög beskattning är bra för miljön. Hög skatt på bensin = mindre bilåkande, resonerar man. Det stämmer inte heller. I Stockholm kan det mycket väl fungera (även om priset för kollektivtrafiken hela tiden går upp), men i övriga landet är trafikförbindelserna i bästa fall sporadiska. För människor bosatta norr om Dalälven är bil ett absolut måste för att ta sig till jobbet, för att ta sig till alla köpcentra, för att skjutsa barnen på fotbollsträningen.

Slutsats: Svenska folket behöver sina bilar.

Moderaterna brukar på vissa håll inför de lokala valen med enkla diagram visa hur stor del av bensinpriset som egentligen är skatt: två tredjedelar. Men på riksplanet har det varit dödstyst. Inser inte moderaterna – ja, hela alliansen – att detta är en fråga som de kan plocka massor av gratispoäng på? Sätt beskattningen i samband med skattesituationen i övrigt i samhället – och glöm inte att påpeka hur vänstermajoriteten i Stockholm även vill pådyvla stockholmarna de mycket impopulära biltullarna som grädde på moset. Visa vilken bluff den gröna skatteväxlingen i själva verket är.

Om alliansen gick ut och lovade 2-3 kronors skattesänkning på bensin om de vinner valet, skulle det ge massor av goodwill. För här har de definitivt en majoritet av svenska folket bakom sig. Men känner vi Reinfeldt rätt är det farligt med en för stor skattesänkning. Vi får nog sikta på en sisådär 5-10 öre. Under en mandatperiod.