tisdag, maj 31, 2005

Fuck the monopoly

Det har tagit tid, men nu har EU:s domstol i Luxemburg äntligen slagit fast att Apotekets monopol strider mot EU-rätten. I alla fall lite. Denna dom möjliggör nu för exempelvis ICA-butiker att börja sälja vanliga värktabletter och annat som inte är receptbelagt. Inom kort kommer vi alltså att slippa planera in vår huvudvärk efter Apotekets öppettider.

Monopolets vänner vägrar att se detta som apoteksmonopolets begynnande dödsryckningar. Och läget är förvisso inte glasklart. Det som alla verkar vara överens om är att det inte längre blir olagligt att sälja receptfria läkemedel i vanliga butiker. Tillgängligheten och servicen ökar alltså.

Kanske bör vi vara försiktiga optimister i denna stund och för ögonblicket nöja oss med detta lilla framsteg. Men nu när en sten har tagits från muren, vore det orimligt att stanna upp. Apoteksmonopolet är en styggelse som måste bort. Allt tyder också på att det kommer att falla, men vi kan tvingas vänta ytterligare några år innan det sker. Frågan är om en borgerlig regering kan sätta spiken i kistan eller om vi får förlita oss på EU även i framtiden.