fredag, maj 27, 2005

En korkad lag

Pressen har fått blodad tand igen. En domare har köpt sex! Mums, honom ska vi hänga! Nu klagas det över att denne Leif Thorsson inte fått sparken med omedelbar verkan. Debatten om sexköpslagens vara eller icke vara lurar runt hörnet. En sådan debatt har redan blossat upp i Upsala Nya Tidning. Det började med att en man skrev en insändare i vilken han hävdade att sexköp är enda möjligheten för många ensamma män att få sex. Det dröjde förstås inte länge innan insändarsidan fylldes med kvinnors arga insändare som ”undervisade” om könsmaktperspektiv och manlig dominans över kvinnan.

Nu har två prostituerade gett sig in i debatten. Båda hävdar att de inte alls känner igen sig i den bild som de kvinnliga insändarskribenterna målar upp. De borde ju veta om någon. De har sex mot betalning för att de själva vill det. Det betyder inte att alla prostituerade gör det för sitt höga nöjes skull, men att påstå att alla prostituerade tvingas in i prostitution och utnyttjande är felaktigt. Det finns ingen mall som kan beskriva allas situation.

”Jag tycker om sex, det är inte konstigare än så, och ser min chans att tjäna pengar på mitt eget nöje. I mitt fall är det mer jag som utnyttjar männen, än de som utnyttjar mig.” skriver ”Angelica” i UNT 26/5. Detta är förstås oerhört tabu i vårt förment upplysta land.

Både prostituerade och socialarbetare har vittnat om ett ökat våld mot prostituerade sedan sexköpslagen trädde i kraft 1999. Gatuprostitutionen har ersatts av en ännu mer ljusskygg verksamhet där utsattheten ökat. De våldsamma kunderna har blivit fler på de ”snälla killarnas” bekostnad. Det finns många myter om vad prostitution är och vilka det är som köper sexuella tjänster. En prostituerad insändarskribent beskriver sitt jobb som inget annat än massage. Kunderna är inte främst ensamma olyckliga män utan män från samhällets alla hörn och skikt.

Sexköpslagen har inte hjälpt de prostituerade det minsta. Den är ett led i den feministiska villfarelsen om en könsmaktordning i samhället där sexuell dominans är mannens maktanspråk på kvinnan och hennes kropp. Lagen är alltså ett resultat av feministiska teorier och har inget med de prostituerades bästa att göra. Det är därför föga förvånande att det var Margareta Winberg som var jämställdhetsminister när lagen infördes.