tisdag, april 12, 2005

Gammalt trams i nya kläder

Feministiskt initiativ. Försök säga det fem gånger i rad utan att ramla baklänges. Förutom det värdelösa namnet har gruppen fått kritik för att vara för dåligt insatta i sakfrågor. No shit.

Trots att tidningar, radio och TV gett dem enormt mycket uppmärksamhet sedan den där första förvirrade presskonferensen vet ingen vad dessa kvinnor egentligen har för konkreta åsikter och hur de tänker genomföra dessa i praktisk politik. Gudrun Schyman är en begåvad politiker, en fullfjädrad populist som vet hur media ska tas och hur man stryker väljare medhårs på rätt sätt. Men vad är det för människor hon dragit med sig? Det är nästan så att jag misstänker att det är dessa som terroriserar radiolyssnarna i program som Ring P1.

Damerna har ännu inte velat placera sig på den i Sverige så viktiga höger-vänster-skalan, men en gammal vänsterledare och en bunt bittra feministtanter skvallrar om i vilket hörn partiet kommer att hamna. Det är kort sagt gammalt trams i nya kläder. Klasskampen har ersatts av könskampen och kapitalismen av det onda patriarkatet.

Konfliktperspektivet gör att alla män skuldbeläggs för vad vissa män gör och att alla kvinnor blir offer för vad som drabbar vissa kvinnor. Vi mot dom. Fi får kalla sig tvärpolitiska hur mycket de vill, det kan inte finnas någon borgerlig människa med ekorrhjulet igång som kan rösta på dessa galenpannor.